Yrittäjä – laita nämä digiasiat kuntoon yrityksessäsi

Näiden kuuden vinkin avulla otat harppauksen kohti yrityksesi digitalisointia ja teet työnteosta sujuvampaa. Näin voit keskittää ajankäyttösi liiketoiminnallisesti tärkeisiin asioihin.

Menestyvät yritykset ovat valjastaneet digitalisaation tarjoamat, arkea helpottavat palvelut käyttöönsä. Digitalisaatio ja yhteiskunnan digitalisoituminen ovat tätä päivää ja sillä tarkoitetaan digitaalisten teknologioiden yleistymistä arkielämän toiminnoissa. Vaikka kaikki yrityksesi arjessa ei hoituisikaan vielä diginä, voit näillä kuudella vinkillä helpottaa omaa arkeasi ja keskittyä itse siihen minkä osaat parhaiten.

1. Siirry sähköiseen laskutukseen ja kirjanpitoon

Ota käyttöösi helppo sähköinen laskutusohjelma. Valitse vielä pilvipohjainen palvelu, jolloin ohjelmiston päivitykset ovat aina ajan tasalla. Voit hoitaa laskutuksesi koska ja mistä tahansa, myös verkkolaskutus onnistuu sähköisellä laskutusohjelmalla. Voit luoda palvelussa esimerkiksi yksittäisiä laskuja, toistuvia laskuja ja tarjouksia, sekä lähettää ne suoraan sovelluksesta vastaanottajalle. Suurimmalla osalla kirjanpitäjistä on käytössä sähköiset kirjanpito-ohjelmat, joten tarkista kirjanpitäjältäsi minkä sähköisen laskutusohjelman saisi integroitua suoraan heidän järjestelmäänsä. Sähköisen laskutusohjelman lisäksi voit ottaa käyttöön mobiilisovelluksen tuntikirjausta varten, jolloin kaikki kullekin projektille tekemäsi tunnit päivittyvät automaattisesti sähköiseen laskutusohjelmaan.

2. Ota käyttöön mobiileja työvälineitä

Ota käyttöön älypuhelimille ladattavat mobiilit työvälineet helpottamaan arkea. Mobiilisovelluksia on saatavilla esimerkiksi kuittien ja matkalaskujen käsittelyyn, pysäköinnin maksamiseen sekä tuntikirjanpitoon. Liikkuvan toimiston kanssa työskentelevälle yrittäjälle mobiilisovellukset tuovat huomattavaa helpotusta arkeen. Voit napin painalluksella skannata, arkistoida ja toimittaa kuitit sekä tositteet kirjanpitäjälle ja varmistaa, että matkalaskut ja tositteet ovat sähköisesti arkistoitu ja varmuuskopioitu kirjanpitolain vaatimalla tavalla. Jos taas liikut arjessa paljon autolla esimerkiksi asiakastapaamisiin, on järkevää ottaa käyttöön pysäköinnin mobiilimaksu. Näin voit palaverin venyessä jatkaa pysäköintiaikaa helposti mobiilisovelluksen avulla ja maksat vain todellisesta pysäköinti ajasta. Voit liittää sovellukseen kaikki ne ajoneuvot, joita yrityksessä on käytössä ja saat kaikki pysäköintikulut yhdellä laskulla. Omaa autoa käyttävän yrittäjän kannattaa ottaa käyttöön myös sähköinen ajopäiväkirja, jolloin mobiilisovelluksen avulla ajopäiväkirja muodostuu automaattisesti.

3. Kivijalkakauppias, perusta verkkokauppa

Jos myyt tavaraa kivijalassa, on perusteltua miettiä verkkokaupan pystyttämistä. Suomessa verkosta ostetaan jo paljon matkoja, majoituksia ja lippuja erilaisiin tapahtumiin. Tavaroiden ja palveluiden ostaminen verkosta kasvaa Suomessa muita Pohjoismaita hitaammin, joten hyödyntämätöntä potentiaalia on verrattain paljon. Ole siis kilpailijoitasi askeleen edellä ja tarjoa asiakkaillesi mahdollisuus ostaa tuotteitasi ja palveluitasi myös verkosta. Verkkokaupan perustaminen on helppoa ja edullista, mutta kunnon suunnitelman tekeminen ennen aloittamista kannattaa.

4. Ota käyttöön sähköiset ja mobiilit maksutavat

Kauppiaana voit valita mitä maksutapoja asiakkaillesi tarjoat. Varmistamalla, että asiakkailla on valittavanaan heille mieluisin maksutapa verkossa, konversiosi paranee. Voit ottaa käyttöön korttimaksamisen lisäksi kotimaisten pankkien verkkomaksupainikkeet, lasku- ja osamaksupalvelut, sekä esimerkiksi Paytrail-tilin. Asiakkaan rekisteröityä itselleen Paytrail-tilin jää kortin tietojen syöttäminen jokaisen maksun yhteydessä historiaan. Voit myös ottaa yrityksesi käyttöön mobiilimaksamiseen kehitetyn sovelluksen, jolloin asiakkaasi voivat maksaa tuotteitasi ja palveluitasi helposti älypuhelimella. Mobiilimaksamiselle on kehitetty eri ratkaisuja, oli yritykselläsi sitten oma kauppa-applikaatio, verkkokauppa tai fyysinen myyntipiste vaikka paikkakuntasi markkinoilla. Et tarvitse erillistä maksupäätettä, eikä asiakkaasi tarvitse maksukortteja tai käteistä rahaa. Voit liittää palveluun lisäpalveluita, kuten esimerkiksi sähköiset kuitit, bonus- ja kanta-asiakasohjelmat.

5. Aloita näistä digitaalisen markkinoinnin nikseistä

Pääset helposti alkuun digitaalisen markkinoinnin kanssa, kun aloitat kevyesti. Varmista hakukoneoptimoidulla sisällöllä, että yrityksesi kotisivut ovat löydettävissä. Anna asiakkaillesi mahdollisuus tilata yrityksesi uutiskirje kotisivuilta ja lähetä heille säännöllisesti kohdennettua ja inspiroivaa sisältöä. Perusta yrityksellesi sosiaalisen median tilit niihin kanaviin, joissa kohderyhmäsi viihtyy. Tutustu näihin viiteen vinkkiin ja laita yrityksesi digimarkkinoinnin perusta kuntoon.

6. Ulkoista kaupassakäynti kaupalle

Unohda palaveri tarjottavien hakeminen kaupasta ja kahvin ja kahvimaidon kantaminen työmatkalla toimistolle. Toimiston tarjottavat voi tilata kätevästi suoraan toimistolle toimitettuna erilaisten kauppakassi-palveluiden kautta. Säästä arvokasta aikaa toimiston yhteisen aamupalan järjestämisen kanssa valmistelemalla aamupalalle kunnollisen agendan sen sijaan, että viettäisit tuon ajan kauppamatkalla.

Lue lisää pk-yritysten digitalisaatiosta.