Viisi 5G-verkkoa hyödyntävää palvelua Slushista

Lukuaika 2 min

Virtuaalitodellisuus (VR) ja lisätty todellisuus (AR) kehittyvät nyt todella nopeasti. Tämä näkyi Slushin VR- ja AR-sovelluksissa. Ne hyötyvät nopeasta ja viiveettömästä 5G-verkosta.

Tämän vuoden teknologia- ja kasvutapahtuma Slushissa erilaiset virtuaalitodellisuuden (VR) ja lisätyn todellisuuden (AR) sovellukset ja palvelut näkyivät isosti. Niiden ennakoidaan olevan tärkeitä 5G-verkon hyödyntäjiä ja hyötyjiä. Tarvitsevathan mobiiliverkkoa käyttävät VR- ja AR-sovellukset 5G-verkon nopeutta, kapasiteettia ja viiveettömyyttä tarjotakseen hyvän kokemuksen käyttäjilleen.

Esimerkiksi Orbin 360 -videostriimauksen mahdollistama urheilukypärä striimaa teräväpiirtoista 360-videokuvaa reaaliaikaisesti 5G-verkossa. Näin katsoja kokee aivan uudella tavalla amerikkalaisen jalkapallon pelaajan silmin nähdyn kokemuksen. Ilman 5G-verkon nopeutta, kapasiteettia ja viiveettömyyttä tällainen ei onnistu.

Kaikki 5G-mobiiliverkkoa hyödyntävät sovellukset eivät kuitenkaan ole virtuaalitodellisuutta.

Patologi tutkii etänä koepaloja

Ensinäkemältä 5G-verkko ja patologi eivät tunnu sopivan helposti yhteen. Tampereelta kotoisin oleva, kannettavia mikroskooppiskannereita valmistava Grundium on kuitenkin nämä onnistuneesti yhdistänyt.

Grundiumin kannettava mikroskooppiskanneri Slushissa.

Yhdysvalloissa elinluovutuksia tekevä organisaatio pystyy pienen koepalan ja Grundiumin digitaalisen mikroskooppiskannerin avulla tarkistamaan paikan päällä, onko elin luovutuskuntoinen. Koepala laitetaan välittömästi mikroskooppiin, joka skannaa tarkan kuvan. Kuva lähetetään mobiiliverkon kautta patologille, joka voi reaaliaikaisesti tarkistaa, onko kaikki kunnossa.

“Tämä toimii jo 4G-verkossa. 5G-verkko tuo mukanaan nopeuden ja luotettavuuden, kun 5G-verkkoon mahtuu entistä enemmän samanaikaisia käyttäjiä”, kertoo johtaja Pasi Syvänen Grundiumista.

Grundiumin Pasi Syvänen.

Suomessa patologit käyttävät jo Grundiumin mikroskooppiskanneria. Toisessa kaupungissa tehdyissä leikkauksissa otettujen koepalojen digikuvia tutkitaan etänä lähes reaaliaikaisesti. Perinteisesti koepaloja on tarvittaessa liikuteltu sairaaloiden välillä postitse, mikä on hidasta ja epäkäytännöllistä.

Rakentamisen laatu paranee 5G-verkon avulla

Rakentamisen laatu on ollut viime kuukausina mediassa pinnalla eikä mitenkään positiivisella tavalla. 5G-verkon avulla teknologiayhtiö Exove ja rakennusliike Fira pyrkivät parantamaan rakentamisen laatua.

Exoven Markus Aranko (vas.) ja James Narraway (oik.)ohjeistavat, kun Elisan Eetu Prieur havainnoi laatuviheitä betonista.

“Putkimiehen kypärässä oleva kamera lähettää reaaliaikaisesti videokuvaa 5G-verkon kautta pilveen, jossa koneoppiva tekoäly etsii potentiaalisia virheitä”, Exoven Markus Aranko kertoo ja esittelee 5G-demoa Slushissa Elisan osastolla.

Näin rakennusliikkeet pystyvät löytämään ja korjaamaan rakennusvirheet nykyistä aikaisemmassa vaiheessa, mikä nopeuttaa rakentamista, tekee virheiden korjaamisesta edullisempaa ja parantaa rakentamisen laatua.

Todellisuus tulee virtuaalitodellisuuteen

Virtuaalitodellisuus tarjoaa kuitenkin tämän hetken huikeimmat näkymät 5G-verkkojen hyödyntämiseen. Suomalaisen Varjon VR-laseissa maailma näyttää todellisemmalta kuin millään muilla VR-laseilla. Kokemus on koettava ennen kuin sen uskoo todeksi.

“Me haluamme tuoda todellisuuden takaisin virtuaalitodellisuuteen”, Varjon Karolina Miller kertoo Slushissa Elisan 5G-osastolla.

Varjon VR-laseilla näkee ensimmäistä kertaa ihmissilmäresoluution videota Elisan 5G-verkon kautta lähetettynä. Tämä tarkoittaa yli 100 miljoonaa pikseliä videon jokaisella kuvalla. Kuva näytetään Varjon VR-2 -laseilla noin 20 kertaa korkeammalla tarkkuudella kuin mihin parhaat kuluttajille myytävät VR-lasit tällä hetkellä pystyvät.

Varjon Karolina Miller seurasi, kun Slush-kansa kävi kokeilemassa ihmissilmän tarkkuudelle yltävää VR-kokemusta.

“Tällä saavutuksella on suuria vaikutuksia niin etäyhteistyöhön kuin tulevaisuuden viihdeteollisuuteen. Vain 5G:n avulla on tehtävissä kriittinen etäavustus ja todellinen etäläsnäolo. Tämä tulee muuttamaan ihmisten käsitystä työmatkaamisesta. Samalla muutoksella tulee olemaan pysyvä vaikutus ihmisten jokapäiväiseen työskentelyyn”, Miller visioi.

Vaativat sovellukset tarvitsevat verkon optimointia

Varjon ja Orbin kaltaiset paljon dataa siirtävät VR-sovellukset vaativat verkoilta sitä, että ne toimivat sekä nopeasti ja viiveettömästi että tasalaatuisesti ja varmasti. Tähän ratkaisun tarjoaa norjalaisen Domoksen kehittämä tekoälypohjainen kotiverkon optimointipalvelu.

Varjon Odin Berntsen (kesk.) demonstroimassa pelaamiseen optimoidun verkon toimintaa.

Palvelun koneoppivat algoritmit pystyvät reaaliaikaisesti tunnistamaan esimerkiksi VR-sovellukseen tai pelaamiseen liittyvän dataliikenteen ja varaamaan sille riittävän kapasiteetin niin langattomassa WiFi-verkossa kuin 5G-mobiiliverkossa.

Domos, Varjo, Exove ja Grundium ovat Elisa 5G Co-Creation Challengeen osallistuneita ja Elisan Slush-osastolla demojaan esitelleitä kasvuyrityksiä. Challenge-kilpailut ovat osa Elisan startup-kumppanuusohjelmaa, joka tuottaa vuosittain useita Elisan ja startup-yritysten yhdessä kehittämiä palvelu- ja tuoteinnovaatiota.