Uusi vertailu: 500 ja 1000 euron puhelimet

Vertailussa 500 ja 1000 euron puhelimet – keskihintaiset haastavat huiput

Työpuhelimen valinnassa kannattaa hinnan ohella kiinnittää huomio kameroihin, muotoiluun ja käyttöjärjestelmään. Vertailimme 500 ja 1000 euron hintaluokkien uutuudet.

Puhelin on yrittäjän monitoimiveitsi. Sillä hoidetaan puhumisen ohella sähköpostit, viestittely, pankki- ja some-palvelut sekä kuvaus yhdellä ja samalla laitteella. Luotettavuus, käytettävyys ja laadukkuus ovat oleellisia kriteereitä hyvää puhelinta etsiessä. Turvallisimmat valinnat löytyvät suurilta valmistajilta.

Kuinka paljon puhelimeen kannattaa panostaa?

Keskihintaiset (400–800 €) mallit sisältävät nykyään aiemmin vain huippumalleissa olleita ominaisuuksia. Huippumallit (800–1500 €) puolestaan edustavat kehityksen kärkeä ja sisältävät kaikki herkut yksissä kuorissa.

Huippupuhelinten hinnat kuulostavat hurjilta. Kannattaa kuitenkin tarkkaan miettiä, kuinka paljon puhelinta tulee käytettyä päivittäin esimerkiksi kannettavaan tietokoneeseen verrattuna ja kuinka paljon haluaa puhelimeen panostaa. Puhelimen käyttöikä on nykyisin noin 3 vuotta.

Tämän hetken puhelinmaailman huippumalleja ovat Applen iPhone XS Max, Huawei Mate 20 Pro ja Samsungin uunituore Galaxy S10+. Huawei on kolmikosta selkeästi edullisin. IPhone XS Maxin ja Samsung S10+:n hinnat ovat tuhannen euron tienoilla.

Lippulaivamallien alapuolelle sijoittuu mielenkiintoinen keskihintaisten puhelinten (400-800 €) luokka, johon kuuluvat suosikkipuhelimet OnePlus 6T, Nokia 8.1 ja Honor View 20 sekä hieman muuta ryhmää kalliimpi Apple iPhone XR.

Keskihintaista puhelinta harkitsevan on hyvä pohtia, mitkä ominaisuudet ovat hänelle puhelimessa tärkeintä. Testin puhelimista OnePlus 6T ja iPhone XR ovat suorituskyvyltään huippuluokan tasoisia. Honor View 20:ssa taas on tämän hetken tarkin kamera. Nokia on muuta ryhmää edullisempi ja edustaa työpuhelinta, jossa hinta ja ominaisuudet ovat erinomaisesti tasapainossa.

Vuoden 2019 puhelintrendit

Viimeisen vuoden aikana puhelinten kehityksessä on havaittavissa muutamia trendejä. Työnteon kannalta merkittävin niistä on näyttöjen koon kasvaminen. Itse puhelimet eivät ole fyysisesti kasvaneet, mutta niiden näytöt peittävät nyt jopa 90 prosenttia puhelimen etualasta. Näin ruudun koko on huomattavasti aiempaa isompi. Isolle näytölle mahtuu enemmän tekstiä ja sitä on helpompi lukea, joten sähköpostien kirjoittelu ja muut askareet onnistuvat aiempaa helpommin.

Akkujen kapasiteetti on selkeästi kasvamaan päin. Käytännössä hyvissä puhelimissa on tyypillisesti 3500 mAh:n akku. Parhaimmillaan akun koko on jo yli 4000 mAh. Tämä heijastuu suoraan puhelimen käyttöaikaan. Pikalataus löytyy kaikista vertailun puhelimista.

Puhelinten suojaus tilapäistä täydellistä kastumista ja hienojakoista pölyä vastaan on erittäin tervetullut ominaisuus, joka tuntuu olevan huippupuhelimissa itsestäänselvyys. Suojausta ei valitettavasti löydy keskihintaluokan puhelimista ainakaan toistaiseksi.

Biometrinen tunnistus onnistuu sormenjäljellä muutamalla puhelimella jo etunäytön läpi ilman erillistä lukijaa. Sen kilpailijana on 3d-kameralla terästetty kasvojentunnistus, joka on luotettava ja toimii pimeässäkin.

Kaksi kameraa on jo vakiovaruste keskiluokan puhelimissa ja huippumalleissa niitä on jopa kolme. Huippumallien kamerat ovat askeleen edellä edullisempaa ryhmää. Laatukameroihin yhdistetty optinen kuvanvakain (ois) löytyy kaikista puhelimista Honoria lukuun ottamatta.

Hyviä ja huippuja

Tuhannen euron puhelimen hintaa on mahdotonta perustella työkäyttöön tarvittavien lisäominaisuuksien tai tehon vuoksi. Edullisemmat puhelimet ovat ottaneet huippumallit kiinni suorituskyvyssä ja sisältävät monia aiemmin pelkkien huippumallien herkkuja, kuten sormenjälkilukijat ja paremmat kamerat.

Huippumalleissa suorituskyky, kamerat, käytettävyys ja muotoilu ovat erinomaiset. Koska ne edustavat kehityksen kärkeä, on niiden elinkaariennuste ainakin vuoden verran edullisempia malleja pidempi. Niiden hankintaa puoltavat isommat akut ja yhteiskäyttö kodin ja työpaikan välillä. Kun puhelimesta pitää, kantaa sitä aina varmasti mukana.

Keskihintaluokassa on puhelimia, jotka tarjoavat huomattavasti paremman vastineen rahalle kuin huippumallit. Ne ovat puhelimia, jotka riittävät ahkeraan työkäyttöön ja suoriutuvat arjen askareista ongelmitta.

Edullisemmat mallit eivät ole niin loppuun asti hiottuja kuin huippumallit. Kamerat, näytöt ja muotoilu eivät ole yhtä laadukkaita. Käytännöllistä vesitiiviyttä ja isoa akkua jää niissä kaipaamaan. Muilta osin ero huippumalleihin on kurottu kiinni. Kannattaa huomata, että keskihintaluokan puhelimiin valitut ominaisuudet vaihtelevat valmistajien välillä. Yksi panostaa suorituskykyyn, toinen kameroihin ja kolmas muotoiluun.

Keskihintaisten ryhmä

Honor View 20

View 20 on Honorin malliston lippulaiva. Se on oiva valinta hyvää hinta-laatusuhdetta etsivälle käyttäjälle. Puhelimen vahvuuksia ovat todella näyttävä ulkoasu, kamera, iso näyttö ja hyvä akkukesto.

Puhelimen suorituskyky vastaa käytännössä Huawei Mate Pro 20:tä saman suorittimen ja ison näytön ansiosta. Honoria on helppo käyttää yksinkertaisen käyttöliittymän avulla.

Kamera on ennätystarkka. Halutessaan sillä saa jopa 48 megapikselin kuvia, joiden tarkkuus riittää helposti yli metrinkin levyisiin printteihin. Kuvanlaatu on vakuuttava hyvän tekoälyn ansiosta. Videot eivät valitettavasti ole yhtä laadukkaita.

Honorin akulla pärjää ongelmitta kaksikin päivää ilman latausta peruskäytössä. Puutoslistalle jäävät lähinnä sääsuojaus sekä toisen polttovälin kamera.

Muisti: 128/256 Gt
Näytön koko: 6,4’’ (19:9)
Näytön tarkkuus: 2310 x 1080 pikseliä
Kamerat: 48 MP ja 25 MP
Akkukesto: 4000 mAh
IP-suojaus: -
Mitat: 157 x 75 x 8,1 mm, 180 g

Osta Honor View 20 yritykselle

Osta Honor View 20 128 Gt kuluttajana
Osta Honor View 20 256 Gt kuluttajana

Honor View 20

+ helppokäyttöinen
+ kuvien tarkkuus ja laatu
+ akkukesto
- vaatimaton video
- IP-suojauksen puute

Nokia 8.1

Nokia 8.1 on hintaluokkansa parhaita puhelimia. Se muistuttaa klassisen tyylikkäällä muotoilullaan työpuhelinta. Kokonsa puolesta isokätinen käyttää puhelinta helposti yhdellä kädellä.

Nokian erikoisuus on AndroidOne, joka on puhdas ja aito Android-käyttöjärjestelmä. Se on selkeä ja päivittyy nopeasti tietoturvauhkien varalle. Puhelin kuuluu myös Googlen hyväksyttyjen yrityspuhelinten listalle.
Laadukkaan Zeiss-takakameran toimintaa tuetaan syvyyskameralla, jolla saa kohteen häivytettyä irti taustasta tyylikkäästi. Kuvanlaatu on väreiltään ilahduttavan neutraali ilman ylikylläisiä sävyjä. Puhelimen videoiden laatu on myös poikkeuksellisen hyvä hintaluokassaan.

Suorituskyvyltään Nokia on ryhmän heikoin, mutta hoitaa tehtävänsä luotettavasti peruskäytössä. Akku riittää normaalissa käytössä helposti koko päiväksi. Käytettävyyttä lisää 18 watin pikalataus, jolla akku saa täyteen alle kahden tunnin.

Muisti: 64 Gt + muistikortti
Näytön koko: 6,2’’ (19:9)
Näytön tarkkuus: 2280 x 1080 pikseliä
Kamerat: 12+13 MP ja 20 MP
Akkukesto: 3500 mAh
IP-suojaus: -
Mitat: 155 x 76 x 8,0 mm, 180 g

Osta Nokia 8.1 yrityksille

Osta Nokia 8.1 kuluttajana

Nokia 8.1

+ puhdas Android
+ edullinen
+ nopeat tietoturvapäivitykset
- suorituskyky tehokäytössä

OnePlus 6T

OnePlus tuo huippuluokan suorituskyvyn edullisempaan hintaluokkaan. 6T jatkaa aiempien versioiden viitoittamalla tiellä, joskin hinta alkaa nousta lähemmäs huippumalleja.

6T panostaa isoon kuvaan ja käytettävyyteen. Sormenjälkitunnistin on piilotettu etulasin alle erillisen näppäimen sijaan. Toteutus toimii varsin luotettavasti, kunhan sormet ovat puhtaat ja kuivat.

OnePlussan tinkimätön suorituskyky haastaa nopeimmatkin huippumallit. Nopeus ja käytettävyys lupaavat hyvää puhelimen käyttöikää ajatellen, sillä tehokkaalla puhelimella pärjää pitkään.

Kameran kuvanlaatu on tyydyttävä. Kuvissa viehättää neutraalit sävyt, joita ei korosteta tekoälyllä. Hämäräkuvaus on aikaisempia malleja parempi ja varsinkin kuvien kohina on saatu paremmin kuriin.

Puhelimen akku kestää pitkään ja riittää aktiiviseenkin käyttöön koko päiväksi. OnePlussan pikalataus on erinomaisen nopea mutta vaatii valmistajan oman laturin käyttöä.

Muisti: 128 Gt / 256 Gt
Näytön koko: 6,4’’ (19:9)
Näytön tarkkuus: 2340 x 1080 pikseliä
Kamerat: 16+20 MP ja 16 MP
Akkukesto: 3700 mAh
IP-suojaus: -
Mitat: 158 x 75 x 8,2 mm, 185 g

Osta OnePlus 6T yrityksille

Osta OnePlus 6T 6GB/128GB
Osta OnePlus 6T 8GB/128GB
Osta OnePlus 6T 8GB/256GB

OnePlus 6T

+ nopea pikalataus
+ suorituskyky
+ käytettävyys
- ei enää halpa

Apple iPhone XR

IPhone XR on edullisin Applen kymppisarjan malli, jossa on luovuttu fyysisestä kotinäppäimestä ja käyttäjä tunnistetaan kasvojen perusteella sormenjäljen sijaan.

XR:n käyttökokemus on tinkimättömän hyvä. Luontevan eleohjauksen oppii muutamassa päivässä. Ero vanhaan ohjaukseen on tämän jälkeen ainoastaan positiivinen aiempaa isommalta näytöltä. Puhelimen suorituskyky on erinomainen. Helppokäyttöisyys on aina ollut Apple suurimpia vahvuuksia, eikä XR tuota pettymystä.

XR:sta ei löydy XS-mallien kaksoiskameraa. Kamerassa on käytössä uusi SmartHDR, joka käsittelee automaattisesti kuvat heti kuvauksen yhteydessä erittäin luontevin ja näyttävin lopputuloksin.

Akkukesto riittää päivän aktiivikäyttöön käyttöjärjestelmän aktiivisen virransäästön ansiosta. XR ei sisällä pikalatausta suoraan paketista, mutta latautuu nopeammin iPadin ja Macbookin latureilla. Langaton lataus on käytettävissä käytännössä kaikkien langattomien laturien kanssa.

Muisti: 64 Gt / 128 Gt / 256 Gt
Näytön koko: 6,1’’ (19:9)
Näytön tarkkuus: 1792 x 828 pikseliä
Kamerat: 12 MP ja 7 MP
Akkukesto: 2942 mAh
IP-suojaus: IP67
Mitat: 151 x 76 x 8,3 mm, 194 g

Osta Apple iPhone XR yritykselle

Osta Apple iPhone XR 64 kuluttajana
Osta Apple iPhone XR 128 kuluttajana
Osta Apple iPhone XR 256 kuluttajana

Apple iPhone XR

+ käytettävyys
+ kasvontunnistus
- pikalataus lisähintaan
- kallis omassa luokassaan

Huippumallit

Apple iPhone XS Max

IPhone-malliston lippulaiva XS Max on loppuun asti hiottu tuote, joka miellyttää erityisesti käytettävyydellään ja ripeydellään. Malli vastaa kooltaan aiempia plus-malleja, mutta itse näytön koko on niitä huikeasti isompi.

XS Max eroaa pikkuveljestään XR:stä kaksoiskameran ja näytön osalta. Oled-näyttö on väritarkkuudeltaan ja kirkkaudeltaan erinomainen ja toimii luotettavasti eri valaistusolosuhteissa. Isommalla ja tarkemmalla näytöllä myös työn tekeminen onnistuu hyvin erinomaisesti optimoitujen sovellusten avulla.

Kameroiden kuvanlaatu on uuden smarthdr-tekniikan ansiosta upea. Kuvien värit ovat luonnolliset ja vaaleat sekä tummat yksityiskohdat toistuvat kuvissa ongelmitta. Puhelimen videokuvausominaisuudet ovat erinomaiset ja kuvanlaatu kelpaa todistetusti vaikka elokuvien kuvaukseen.

Akku ei kokonsa puolesta kilpaile parhaiden android-puhelinten kanssa, mutta käytännössä iOS-käyttöjärjestelmän aktiivisen virransäästön ansiosta puhelin ei hyydy kesken työpäivän. Pikalaturi ei valitettavasti kuulu hintaan, vaan se on tarvittaessa hankittava erikseen.

Muisti: 64 Gt / 256 Gt / 512 Gt
Näytön koko: 6,5’’ (19:9)
Näytön tarkkuus: 2688 x 1242 pikseliä
Kamerat: 12+12 MP ja 7 MP
Akkukesto: 3174 mAh
IP-suojaus: IP68
Mitat: 158 x 77 x 7,7 mm, 208 g

Osta Apple iPhone XS Max yritykselle

Osta Apple iPhone XS Max 64 kuluttajana
Osta Apple iPhone XS Max 256 kuluttajana
Osta Apple iPhone XS Max 512 kuluttajana

Apple iPhone Xs Max

+ kuvan ja videon laatu
+ käytettävyys
+ kasvontunnistus
- pikalataus lisähintaan
- kallein

Huawei Mate 20 Pro

Mate 20 Pro on Huawein lippulaiva. Sen ominaisuudet ovat hintaan nähden todella hyvät. Suorituskyky riittää raskaaseenkin työntekoon hyvin. Huaweita on aloittelijankin helppo käyttää selkeän käyttöliittymän avulla. Puhelimen saa kiinni näyttöön tai televisioon telakkakäyttöä varten.

Takaosan kolmoiskamera on Leican kanssa yhteistyönä tehty. Kuvia voi ottaa kolmella eri polttovälillä, joten kuvaus onnistuu niin ahtaissa tiloissa kuin näyttävien yksityiskohtien kanssa. Kuvia parannetaan vakuuttavasti tekoälyn avulla ja parhaimmillaan kuvat näyttävät ammattilaisen käsittelemiltä heti ottamisen jälkeen. Huawein laatu pimeässä on hämmästyttävä. Käytännössä jos kohteen erottaa silmillä, siitä voi ottaa kuvan.

Akkukestoltaan Mate 20 Pro on tämän hetken parhaita puhelimia. Sillä pärjää vaivatta raskaankin työpäivän – usein jopa kaksi. Tehokäyttöä tukee huikean nopea, jopa 8 kertaa peruslaturia nopeampi teholataus. Puhelinta voi ladata lisäksi langattomasti tai jopa antaa virtaa toisille laitteille.

Muisti: 128 Gt + muistikortti
Näytön koko: 6,4’’ (19,5:9)
Näytön tarkkuus: 3120 x 1440 pikseliä
Kamerat: 40+20+8 MP ja 24 MP
Akkukesto: 4200 mAh
IP-suojaus: IP68
Mitat: 158 x 72 x 8,6 mm, 189 g

Osta Huawei Mate 20 Pro yritykselle

Osta Huawei Mate 20 Pro kuluttajana

Huawei Mate 20 Pro

+ akkukesto
+ helppokäyttöinen
+ huippukamerat
+ edullinen omassa luokassaan
- oma muistikorttityyppi

Samsung Galaxy S10+

Samsung Galaxy S10+ on tämän hetken edistyksellisin puhelin. Se sisältää käytännössä kaiken, mitä puhelimelta voi juuri nyt toivoa. Tehokkuus ja käytettävyys on pakattu kauniisiin kuoriin.

Puhelimen erikoisuus on Knox-suojaus, jolla tiedostoja voidaan suojata salasanalla erikoiskansioon puhelimessa. Tiedot pysyvät turvassa, vaikka puhelimen antaisi hetkeksi lapselle pelaamista tai videoiden katselua varten. Lisäksi puhelin laajentuu kokonaiseksi tietokoneeksi näppäimistöön ja näyttöön tai televisioon kytkettäessä.

Samsungin käytettävyys on suunniteltu tehokäyttäjää ajatellen. Käyttöliittymä on monipuolisista muokkausmahdollisuuksistaan huolimatta erittäin selkeä.
Kolmoiskamera tuo kolme eri polttoväliä kuvaukseen. Kuvanlaatu on huikea ja kuvat ovat sekä tarkennuksen että valotuksen osalta moitteettomia. Kuvia voi ottaa laadukkaasti myös poikkeuksellisen hämärässä. Videoiden laatu vastaa ammattikameroita.

Käytettävyyttä ja turvallisuutta lisäävät etulasin alle piilotettu sormenjälkitunnistin sekä syvyyskameralla toteutettu kasvojen tunnistus. Akku riittää päiväksi ahkerassa käytössä.

Muisti: 128 Gt + muistikortti
Näytön koko: 6,4’’ (19:9)
Näytön tarkkuus: 3040 x 1440 pikseliä
Kamerat: 12+12+16 MP ja 10+8 MP
Akkukesto: 4100 mAh
IP-suojaus: IP68
Mitat: 158 x 74 x 7,8 mm, 175 g

Osta Samsung Galaxy S10+ yritykselle

Osta Samsung Galaxy S10+ 128Gt kuluttajana
Osta Samsung Galaxy S10+ 1Tt kuluttajana

Samsung Galaxy S10+

+ käytettävyys
+ knox-tietoturva
+ kamerat ja kuvanlaatu
- 5G-malli vasta myöhemmin