Toomas Hendrik Ilves: Eurooppalainen lainsäädäntö ei pysy teknologian vauhdissa

Lukuaika 2 min

Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves ja entinen Euroopan komission jäsen Neelie Kroes puhuivat Slush-tapahtuman alussa EU:n digitaalisen sisämarkkinan puolesta.

Jos tutkitaan maailman 20 suurimman teknologiayhtiön listaa, niin amerikkalaisyhtiöiden lisäksi listalle mahtuu vain kuusi muualta maailmasta. Kaikki Kiinasta. Näillä sanoilla Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves herätteli Slush-yleisöä keskiviikon aamupäivästä pohtimaan yhteistä eurooppalaista kilpailukykyämme.

Ilves ja hollantilainen poliitikko Neelie Kroes myivät Slush-yleisölle ajatusta EU:n digitaalisesta sisämarkkinasta, jonka 500 miljoonan asukkaan yhteisvoimalla yritykset voisivat pärjätä digitalisaation kilpailussa Yhdysvaltojen, Kiinan ja Intian jättejä vastaan.

– Me emme häviä amerikkaisille tietotaidossa tai poliittisessa tahdossa, mutta 28 jäsenen perheessä demokratia toteutuu harmillisen hitaasti, totesi Kroes harmistuneena. – Meidän ei pitäisi enää odottaa, vaan koota Pohjoismaista, Virosta, Alankomaista ja muutamista muista maista pienempi edelläkävijämarkkina.

Lainsäädäntö kehityksen jarruna

Sekä Kroesin että Ilveksen mielestä digitaalisessa maailmassa EU:n lainsäädäntö on perinteistä tavarakauppaa kankeampi.

– Nykyisin on helpompaa myydä ja kuljettaa viinipullo Välimereltä napapiirin rajalle kuin myydä MP3-tiedosto maasta toiseen. Mitä tapahtuu sitten, kun autoistamme tulee riippuvaisia verkosta saatavasta informaatiosta? Jos yrität ajaa rajan yli, eikä tieto saa kulkea vapaasti, niin matkasi jatkuu jollain muulla kulkuvälineellä, Ilves kärjisti.

Ilveksen mukaan ongelman ydin on siinä, että digitaalinen maailma kehittyy eksponentiaalisella kasvukäyrällä, kun taas lainsäädäntö seuraa perässä lineaarisesti ja vieläpä matalalla kulmakertoimella. Usein paikalliset lait hidastavat tai jopa estävät uusien innovaatioiden tai liiketoimintamallien leviämistä.

Esimerkiksi Uberin toiminnan laillisuudesta ja mahdollisesta veronkierrosta on keskusteltu maailmalla paljon. Virossa sen toimintaa ei ole pyritty estämään, vaan Uber ja Viron verottaja kehittävät yhteistyössä uutta menetelmää, jossa taksikyytien veroilmoitusten tekeminen voidaan automatisoida. Tavoitteena on luoda malli, joka helpottaa jakamistalouden leviämistä koko Euroopassa.

Tietoturvakeskustelussa keskitytään vääriin asioihin

Digitalisaation vaatiman tiedonjakamisen tietoturvasta puhuttaessa Ilves totesi keskustelun keskittyvän suotta turhiin yksityiskohtiin.

Ilveksen mukaan ei ole niin pelottavaa, että joku saisi tietoonsa hänen veriryhmänsä. Paljon huolestuttavampaa olisi se, että joku pystyisi muuttamaan veriryhmätietoa terveydenhuollon palveluissa.

– Keskittymällä liikaa yksityisyyteen emme näe suurta kuvaa. IoT:n laajan hyödyntämisen kannalta tiedon eheydellä tulee olemaan paljon suurempi merkitys, Ilves painotti.