Slush: ”Syväoppiminen on suurin keksintö sitten tieteen”

Deep learning on ihmiskunnan suurin keksintö sitten tieteellisen menetelmän. Näin uskoo Slushin avajaispäivänä puhunut Steve Jurvetson.

Steve Jurvetson on teknologiauskovainen, sanan syvimmässä merkityksessä. Neuvosto-Virosta paenneen perheen pojasta on kasvanut yksi maailman johtavia uuteen teknologiaan keskittyvistä pääomasijoittajista, joka etsii työkseen ihmisiä ja yrityksiä, joiden ideat voivat mullistaa maailmaa.

Jurvetsonin sanotaan olevan mies, joka pelasti Elon Muskin sijoittamalla häneen hetkellä, jolloin kukaan ei uskonut Teslan tai SpaceX:n mahdollisuuksiin. Nyt Jurvetson istuu molempien yhtiöiden hallituksessa. Slushin avajaispäivän puheessaan hän muistutti, että ideat ja usko niihin ovat aina itse teknologiaa tärkeämpiä.

– Intohimo voittaa aina kokemuksen. Elon Muskilla ei ollut tippaakaan kokemusta avaruusteknologiasta esittäessään näkemyksen Marsin valloittamisesta. Hänelle naurettiin, mutta nyt Yhdysvaltojen ja Kiinan avaruushallinnot joutuvat ihmettelemään, miten SpaceX pääsee kiertoradalle niin halvalla.

Koneoppiminen on seuraava suuri mullistus

Teknologian kehitys ei Jurvetsonin mukaan suinkaan seuraa vain kuuluisaa Mooren lakia. Suuremmat hyppäykset syntyvät silloin, kun joku ymmärtää soveltaa olemassa olevaa teknologiaa uudella tavalla.

– Simulaatiot ovat tästä loistava esimerkki. Nykyään ei enää tarvita törmäyskokeita, tuulitunneleita ja koeraketteja, sillä uusien ratkaisuiden toimivuus voidaan varmistaa etukäteen tietokonesimulaatiolla. Kun toimiala siirtyy kokeiluista simulaatioiden aikakaudelle, kehityksen nopeus kasvaa merkittävästi. Esimerkiksi autoteollisuus haalii nyt valtaisalla vauhdilla ohjelmisto-osaajia, joita heillä ei perinteisesti ole ollut.

Seuraava suuri teknologinen mullistus tulee Jurvetsonin mukaan syntymään syväoppimisesta (deep learning), joka on koneoppimisen (machine learning) osa-alue. Jurvetsonin mukaan esimerkiksi Google perustaa nykyään kaiken kehityksensä syväoppimisen varaan.

Syväoppimisen myötä tietokone tulee päihittämään ihmiset jokaisessa fyysisessä työtehtävässä.

– Googlen tekoälyn voitto Go-pelin ihmismestarista on hämmästyttävä esimerkki syväoppimisen voimasta. AlphaGo:n opettamiseksi sille ei nimittäin annettu esimerkkejä ihmispelaajien taktiikoista tai pelatuista peleistä, vaan se pantiin harjoittelemaan pelaamalla muita tietokonealgoritmeja vastaan. Ja seuraavana vuonna se voitti maailman parhaan ihmispelaajan.

– Syväoppisen avulla tietokone voidaan opettaa tekemään mitä tahansa ja se tulee mullistamaan maailmamme nopeammin kuin kukaan uskoo.

Steve Jurvetson esiintyi Slushin lavalla loskakeliin sopivissa saappaissa.
Steve Jurvetson esiintyi Slushin lavalla loskakeliin sopivissa saappaissa.

Kuka tahansa voi luoda disruption

Omaa menestysrakoaan etsiville startupeille Jurvetson antoi yhden huojentavan vinkin. Hänen mukaansa disruptiot syntyvät aina ja poikkeuksetta toimialan ulkopuolelta tulevista uusista yrittäjistä.

– Historia ei tunne ainuttakaan tapausta, jossa menestyvä yritys olisi luonut oman toimialansa uusiksi. Todellinen mullistus tulee aina ulkopuolelta, mikä korostaa ideoiden merkittävyyttä. Tarvitaan vain rohkeutta.

Jurvetson toisti myös tutun mantran, jonka mukaan digitalisoituminen ei tule kiertämään yhtäkään liiketoiminnan alaa.

– Maailma on täynnä surkeita teollisia toimialoja, jotka kuvittelevat pysyvänsä teknologian ulkopuolella. Turha toivo, sillä ajan myötä kaikista aloista tulee teknologia-aloja.

Jurvetsonin mukaan kuka tahansa voi luoda disruption, mutta se tulee aina ja poikkeuksetta toimialan ulkopuolelta.
Jurvetsonin mukaan kuka tahansa voi luoda disruption, mutta se tulee aina ja poikkeuksetta toimialan ulkopuolelta.