Yllätykset kuuluvat yrittäjän kesään – näin hoidat välttämättömät asiat loman aikana

Yrittäjä on kesälomansa ansainnut, mutta joskus asioita on hoidettava lomaltakin. Varautuminen yllätyksiin vähentää lomastressiä.

1. Älä jätä asioita kellumaan

Tee hyvissä ajoin ennen kesää lista asioista, joita pitää tehdä ennen lomaa ja mitkä pitää tehdä heti sen jälkeen. Hoida maksuliikenne kuntoon ja tarkasta, että alv-tilitykset, ennakkoverot ja työnantajamaksut ovat hoidossa.

Tarvittaessa käytä pari ylimääräistä iltaa pöydän putsaamiseen, sillä ostat itsellesi mielenrauhaa. Huolehdi, että joku kastelee toimiston kukat ja ruokkii toimistohamsterin. Kesällä voi teettää toimistolla isompia siivouksia, kuten ikkunanpesua tai lattioiden vahausta.

2. Luota työntekijöihisi

Et osaa tehdä kaikkea talvellakaan, tuskin siis osaat kesälläkään. Jos sinulla on työntekijöitä, delegoi ja jaa vastuuta. Uskalla kokeilla ja anna alaisille lupa tehdä jotain ihan uudella tavalla. Luota nuoriin ja innovatiivisiin kesätyöntekijöihin.

Sopikaa toimintatavoista yllättävien tilanteiden varalta. Miten toimitaan? Kelle soitetaan? Kuka vastaa ongelmatilanteessa mistäkin? Kerro, miten sinut tarvittaessa parhaiten tavoittaa.

3. Jätä lomareissulla koneet kotiin

Kun työkalut eivät ole mukana, niitä ei voi käyttää – harkitse siis reissuun lähtiessä läppärin kotiin jättämistä. Meili puhelimessa on näppärä juttu, mutta katkaise yhteys loman ajaksi.

Sovi ainakin itsesi kanssa, että luet meilit korkeintaan kerran viikossa.

Läppäri ei kuulu lomamatkalle, vaikka siitä luopuminen voisi tuntua vaikealta. Lomalla tärkeintä on keskittyä itseesi ja perheeseesi. Ne pakolliset pikkuhommat hoituvat kyllä hyvin älypuhelimellakin.

 

4. Älä sovi kesälle pikkujuttuja

Ne kaikki pienet helpot tehtävät, jotka ”hoidan äkkiä”, pilaavat lomasi, koska ne jyskyttävät takaraivossa. Älä sovi tekeväsi niitä.

Laita lomaviesti niin meiliin kuin puhelimeen ja lupaa palata asiaan kesän jälkeen – tai jos asia on supertärkeä, pyydä lähettämään tekstiviesti. Jos joku asia on ihan pakko hoitaa, hoida se heti. Se vapauttaa loppukesän taas joutenoloon.

5. Varmista että pakolliset hommat hoituvat missä vain

Jos nyt kuitenkin on ihan pakko hoitaa asioita kesälomalla, ne voi hoitaa missä vain. Hyvillä ja edullisilla yhteyksillä sekä moderneilla työkaluilla asiat hoituvat Venetsiasta tai Vetelistä, laiturilta tai Lissabonista, kansallispuistosta tai syvältä saaristosta. Älä siis poistu rakkaittesi luota.

Pakollisten hommien hoitaminen on 15.6. uudistuneen roaming-hinnoittelun ansiosta selvästi aiempaa helpompaa. Mutta muista unohtaa hetkeksi työt, ne eivät häviä mihinkään.