Liikkuva leffateatteri tuo elämyksiä yllättäviin paikkoihin

Lukuaika 2 min

Kun elokuva-alan konkari Kaj Itämäki toteutti haaveensa, tuloksena oli liikkuva elokuvateatteri kaikilla herkuilla. Itämäen perustamassa StoryHill-teatterissa esityskalusto on helposti liikuteltavissa ja leffanaposteltavien myyntipisteetkin kulkevat mobiilipalveluna mukana.

StoryHill Cinema sai ensimmäisen elokuvaprojektorinsa viime keväänä, ja esityskausi polkaistiin saman tien käyntiin Mäntsälässä. Ensimmäinen esitys oli samanaikaisesti maailmanensi-iltansa saanut Fast & Furious 7.

”Yhtäkkiä Mäntsäläkin siirtyi elokuvien ensi-iltojen rytmiin mukaan. Tämä on hyvin konkreettinen esimerkki siitä, että uusinta uutta on mahdollista tuoda myös pienelle paikkakunnalle”, Itämäki kuvailee.

Itämäen mallissa mikä tahansa sopiva tila voidaan muuttaa puolessa päivässä elokuvateatteriksi liikutettavan esityskaluston ansiosta. Myös lipunmyynti saadaan pystyyn heti, sillä kassajärjestelmä kulkee mobiilipalveluna mukana.

”Tavoitteenamme on tuoda elämyksiä kaukaa lähelle, aina Mäntsälän kaltaisille pienille paikkakunnille asti, joissa elokuvateatteritoimintaa ei entuudestaan ole. Suomen elokuvasäätiön tuki auttoi esityskaluston hankinnassa”, Kaj Itämäki kertoo.

Maailmanluokan viihdettä joka kylään

Elokuvien ja muiden elämysten tuonti maailmalta Suomeen on ollut yrittäjä Kaj Itämäen haaveena jo pitkään. Liikkuva elokuvateatteri ei ole Storyhillin ainoa tehtävä, sillä yritys on aloittanut toimintansa erilaisten sisältöjen levittäjänä jo vuonna 2013.

Tavallisten tallenteiden toimittamisen lisäksi StoryHill jakaa suomalaisiin elokuvateattereihin eksoottisempia Event Cinema -esityksiä, jotka ovat usein suoria, satelliitin välityksellä näytettäviä live-tapahtumia. Ohjelmistoon kuuluu elokuvien ohella siten esimerkiksi oopperoita, näytelmiä, konsertteja ja urheilutapahtumia.

”Loppuunmyytyjen esitysten näkeminen ei ennen ollut mahdollista, vaikka olisi päässytkin matkustamaan ulkomaille asti. Event Cinema -esityksillä tapahtumat saadaan levitettyä laajemman yleisön nähtäväksi”, kertoo Kaj Itämäki.

Kahden vuoden aikana StoryHill on ehtinyt näyttää yhteensä nelisenkymmentä esitystä. Suurin tapahtuma tähän mennessä on ollut Suomen ennätyksetkin rikkonut Monty Pythonin viimeinen esiintyminen, joka tuli satelliittia pitkin yli 30 eri teatterisaliin Suomeen.

Oikeanlaiset kumppanit ovat pienyrittäjälle tärkeitä

Useassa paikassa toimiminen luo Itämäelle omat haasteensa, samoin kuin yrittäjäksi siirtyminen.

”Pienyrittäjän verkoston on oltava riittävän iso. Kun isot IT-, talous- ja henkilöstöosastot puuttuvat, täytyy ongelmiin kuitenkin saada helposti ja nopeasti vastaus. Yrittäjänä on äärimmäisen tärkeää löytää oikeanlaiset kumppanit”, Itämäki kertoo.

Esimerkiksi mobiilipalveluna toimiva kassajärjestelmä sopii juuri StoryHillille, kun se liikkuu paikasta toiseen. Raporttien ja tilanteen tarkistaminen on mahdollista milloin tahansa, sillä kaikki tiedot tallentuvat suoraan pilveen. Lipunmyynnistä tulostuu asiakkaalle kätevästi kuitti, mikä tuo toimintaan ammattimaisemman otteen ja herättää asiakkaissa luottamusta.

”Oikeiden työkalujen löytäminen mahdollistaa sen, että pystymme keskittymään liiketoimintamme ytimeen eli elämysten tarjoamiseen”, Itämäki toteaa.