Kannettavissa on suuria eroja – näin valitset niistä sopivimmat

Uudet Lenovon kannettavat miellyttävät ergonomisesti ja vakuuttavat laadullaan. Näillä kannettavilla työnteko ei jää koneesta kiinni, kunhan koneen käyttötarve on tiedossa.

Teksti: Osku Kannisto

 

Yleisesti yrityskoneiden elinkaari on noin kolme vuotta. Viimeisten kolmen vuoden aikana kannettavissa on tapahtunut selkeää kehitystä käytettävyyden, tietoturvan, suoritustehon ja vaihtoehtojen osalta.

Tänä päivänä kannettava ei olekaan enää vain kannettava. Kannettavia tietokoneita löytyy kaikenlaisiin käyttötarkoituksiin. Peruskannettavien rinnalle on tullut kevytkannettavat, työkäyttöön tarkoitetut tabletit sekä suorituskykyä tarjoavat tehokannettavat. Laitteiden mitat ovat kutistuneet ja näytöt kasvaneet.

Älä valitse vain numeroiden perusteella

Hyvän yrityskoneen piirteitä ovat riittävä suorituskyky, helppo tietoturva, ergonomia, kestävyys sekä kattavat tukipalvelut. Hinnan ohella vain suorituskyvystä ja tukipalveluista voi tehdä helppoja johtopäätöksiä koneiden ominaisuustaulukkoja lukiessa. Muut asiat ovat usein kuitenkin suorituskykyä tärkeämpiä sujuvassa työkäytössä.

Tietoturvan osalta yrityskannettavista löytyy vakiona biometrinen sensori, kuten sormenjälkitunnistin, jolla käyttäjä kirjautuu koneelleen luotettavasti ja nopeasti. Näytöt ovat laadullisesti ja tarkkuudeltaan parantuneet. Samalla niiden kuvasuhde on muuttunut 16:9-laajakuvaan.

Kulutusta kestävät ja käyttäjää miellyttävät materiaalit lisäävät käyttömukavuutta. Ergonomisesti näppäimistön sekä kosketuslevyn tuntuma ovat avainasioita, kun konetta käytetään useita tunteja päivässä. Akkukestossa on otettu harppauksia eteenpäin. Uusimmilla kannettavilla voi työskennellä yhdellä latauksella koko työpäivän. 

Keveys pitää laitteen matkassa

Keveys määrittää, miten liikkuvaan työhön kannettava sopii. Kahden kilon tehokannettava korvaa yleensä pöytäkoneen, mutta sitä ei kuljeteta helposti mukana jo isomman näyttönsä takia. Puolentoista kilon kannettava kulkee kätevästi mukana kodin ja työpaikan välillä ja mahdollistaa sujuvan etätyöskentelyn. Kilon ultrakevyet kannettavat ja tabletit ovat parhaat matkatyöhön, sillä niitä on vaivatonta kuljettaa laukussa mukana.

Suoritustehoa on uusissa yrityskannettavissa riittävästi tavallista toimistotyötä varten. Intelin Core i5- ja i7-sarjan suorittimet takaavat toimivuuden kolmen vuoden päähän ongelmitta. Keskusmuistia koneessa tulee nykyään olla vähintään kahdeksan gigatavua. Tallennustilaksi pilvipalveluiden rinnalle on järkevintä hankkia 256 gigatavun ssd-asema, joka on perinteistä kiintolevyä kymmenkertaisesti nopeampi sekä kestävämpi esimerkiksi koneen tippuessa lattialle. 

Liitännöistä huomion arvoinen on uusi usb-c, joka on aiempia liitäntöjä monipuolisempi mahdollistaen telakkakäytön näyttöön liittäessä, huippunopeat ulkoiset levyt sekä kannettavan latauksen kaikki yhden portin kautta.

Käyttöjärjestelmänä Microsoftin Windows on yrityskäytössä varma valinta. Sen monipuolisuus ja ohjelmatarjonta on selkeästi kilpailijoita edellä. Windows-koneet toimivat itsenäisesti eivätkä ole riippuvaisia pilvipalveluista. Yrityskäytössä Microsoftin palvelut helpottavat koneiden ja käyttäjien hallintaa sekä luovat monipuoliset sähköposti- ja kalenteripalvelut kaikille käyttäjille.

Lisätietoa eri ominaisuuksista voi lukea kannettavan tietokoneen valintaoppaasta.

Tuotekohtaiset arviot esimerkkikoneista Lenovon valikoimasta:

Lenovo ThinkPad X1 Carbon – mobiilitoimiston kestävä valinta

ThinkPad X1 Carbon vakuuttaa mattatummalla olemuksellaan. Kevyt laite on optimi mobiilitoimistoon ja liikkuville käyttäjille, sillä se mahtuu pienempäänkin laukkuun. Keveydestään huolimatta kone on erinomaisen jämäkkä ja pitkää kulutusta kestävä. 

Ergonomia on huomioitu vahvasti. Koko koneen kattava liukumaton pintaviimeistely on optimaalinen niin ranteille, pöydälle kuin sylikäyttöön esimerkiksi junassa tai lentokoneessa. Näyttö ylettää reunalta reunalle optimoiden työtilan. 15 tunnin akkukeston ansiosta pitkäkään työpäivä ei saa konetta hyytymään.

Ero näppäimistön ja kosketuslevyn käyttötuntumissa on dramaattinen halpa- tai kotikoneisiin verratessa. X1 Carbonilla pitkien sähköpostiviestien ja asiakirjojen kirjoitus ja kohteiden tarkka valinta onnistuu mieluisasti. Kosketuslevyä vieroksuville koneesta löytyy myös ohjaustappi.

Tehoa riittää haastavampaankin käyttöön erinomaisesti Intelin Core i7-huippusuorittimen ansiosta. 8 Gt keskusmuisti ja nopea PCIe-väyläinen 256 Gt massamuisti tiedostoille varmistavat, että kone toimii täydellä potentiaalillaan ja pidentävät koneen elinkaarta.

Hinta: 1340 € (alv. 0%)
Näyttö: 14’’ (1920×1080)
Paino: 1,1 kg
Akkukesto: 15 h
Liitännät: hdmi, 2xusb3.0, 2xusb-c, sd-kortinlukija

 

Lenovo ThinkPad P52s – huipputehoa graafiseen työskentelyyn

Lenovo ThinkPad P52s on suunnattu käyttäjille, jotka tarvitsevat tehoa kannettavassa koossa. Tällä koneella korvaa tehokkaan pöytä-pc:n ja laitteen elinkaari on huomattavan pitkä. Koneen poikkeuksellisen monipuoliset liitännät varmistavat lisälaitteiden käytön ongelmitta ja nopeasti.

Koneessa ei ole tehty kompromissejä. Laite on pakattu vääntelyä kestäviin kuoriin ja tuuletusta varten on asianmukaiset kolot. Ergonomia on mallikelpoista. Näyttö on laadultaan erinomainen niin katselukulmiltaan kuin kuvanlaadultaankin. Jopa 13,5 tunnin akkukesto on tämän luokan koneelle poikkeuksellisen hyvä.

Erillisen numeronäppäimistön sisältävän näppäimistön tuntuma sopii paljon kirjoittavalle pontevan vasteen ja tukevien näppäinten ansiosta. Kosketuslevy on tarkka ja sen yläpuolella on selkeät erillisnäppäimet niitä toivoville. Kursoria voi hallita myös näppäimistön keskelle sijoitetulla ohjaustapilla.

Suorituskyky on huikea. 32 gigatavun keskusmuistin ansiosta ohjelmien rinnakkaiskäyttö on huoletonta ja potkua riittää raskaimpiinkin videoeditointeihin ja virtualisointeihin. Intelin Core i7-tehosuoritin ja poikkeuksellisen tehokas NVidia Quadro P500-näytönohjain tuovat maksimaalisen tehon graafiseen suunnitteluun ja mallinnokseen. Kokonaisuuden kruunaa nopea 512 gigatavun ssd-asema tiedostojen tallennukseen. 

Hinta: 1910 € (alv. 0%)
Näyttö: 15,6’’ (1920×1080)
Paino: 2,0 kg
Akkukesto: 13,5 h
Liitännät: hdmi, 2xusb3.1, 2xusb-c, sd-kortinlukija, rj-45

 

Lenovo ThinkPad E480 – peruskäytön työjuhta

Lenovo ThinkPad E480 on esimerkillinen mallinäyte työkäyttöön soveltuvasta peruskannettavasta. Se mahtuu kooltaan laukkuun, joten laite kulkee helposti työpaikan ja kodin välillä mahdollistaen sujuvan etätyön. Jopa 13 tunnin akkukesto mahdollistaa työpisteen vapaan valinnan. E480 ei kuitenkaan sovellu matkustelevalle tai kenttätyötä tekevälle, joille keveys on koneen oleellisin ominaisuus.

Koneen mustat kuoret eivät pieniä vääntelyitä ja kolhuja pelkää. Iso näyttö on laadukas ja mahdollistaa tehokkaan työskentelyn sovelluksesta riippumatta. Näytön asento on helposti korjattavissa yhdellä sormella toimivan saranamekanismin ansiosta.

Koneen käyttötuntuma on erinomainen, mikä laskee käyttökynnystä merkittävästi. Jäntevän näppäimistön näppäimet ovat miellyttävän kookkaat ja antavat selkeän vastineen painalluksista. Taustavaloa näppäimiin jää kaipaamaan hämärässä. Kosketuslevy toimii tarkasti ja halutessaan sen rinnalla voi käyttää ohjaustappia.

Suorituskyky on optimoitu peruskäyttöön. Core i5-suoritin on riittävä, kunhan koneella ei ole tarkoitus editoida videoita. 8 gigatavun keskusmuisti ja 256 gigatavun ssd-levy pitävät huolen, että koneen käyttö on muutenkin viiveetöntä. Liitännät ovat hyvät. Esimerkiksi ulkoisten lisälevyjen yhdistäminen ja telakkakäyttö onnistuvat vaivattomasti.

Hinta: 790 € (alv. 0%)
Näyttö: 14’’ (1920×1080)
Paino: 1,8 kg
Akkukesto: 13 h
Liitännät: hdmi, 2xusb3.1, usb2.0, usb-c, microsd-kortinlukija, rj-45

 

Lenovo V330 – edulliseen peruskäyttöön

Lenovo V330 on edullinen perusmalli, joka sopii parhaiten käyttäjälle, joka ei vietä koko päiväänsä koneen ääressä. Laitteen suorituskyky riittää tavalliseen työkäyttöön, mutta koonsa puolesta V330 ei kulje helposti laukussa mukana. Erikoisuutena laitteesta löytyy dvd-asema ja kaksi uutta usb-c-porttia sekä kuluttajamalleista puuttuva kattava tuki.

Fyysinen rakenne on heikompi kuin ThinkPadeissa, mutta selkeästi tukevampi kuin kotikäyttöön suunnatuissa kannettavissa. Ison, 15,6-tuumaisen ruudun asennon säätäminen ei onnistu ergonomisesti vaan vaatii kahden käden tukevaa otetta. Kulmaa täytyy säätää useasti, sillä näytön katselukulmat ovat varsin suppeat. Ruudun kontrasti heikkenee merkittävästi viistosuunnista katsellessa.

Täyspainoinen näppäimistö sisältää pienemmistä malleista puuttuvat erilliset numeronäppäimet, joista on iloa Excel-nikkareille ja numeroita käsitteleville. Näppäimistön kirjoitustuntuma ei ole paras mahdollinen, joten paljon kirjoittaville V330 ei ole hyvä ratkaisu. Kosketuslevy on kiitettävän kookas, mutta sen tuntuma ei vakuuta parempien vaihtoehtojen rinnalla.

Suorituskyky on tyydyttävä Intelin i3-suorittimen, kahdeksan gigatavun keskusmuistin sekä 256 gigatavun ssd-asema ansiosta. Koneessa on hyvät liitännät, joten sen saa helposti kiinni eri videotykkeihin ja lisälaitteisiin. 

Hinta: 590 € (alv 0%)
Näyttö: 15,6’’ (1920×1080)
Paino: 1,8 kg
Akkukesto: 6 h
Liitännät: hdmi, vga, 2xusb3.0, usb2.0, 2xusb-c, sd-kortinlukija, rj-45