IoT:n vuosi 2017 – kuumimmat puheenaiheet

Lukuaika 3 min

IoT ei ole yhtenäinen trendi. Laitteiden internet merkitsee hyvin erilaisia asioita erityyppisille toimijoille ja toimialoille. Kaikille yhteistä on, että vuonna 2017 IoT-ennustukset ja -kokeilut muuttuvat käytännön tekemiseksi. IoT:n avulla tehostetaan toimintaa, luodaan uusia palveluita ja parannetaan asiakaskokemusta.

Lankapuhelin saavutti 50 miljoonan käyttäjän rajapyykin 75 vuodessa. Pokémon Go -peli saavutti saman 1,5 päivässä.* Uusia teknologioita ja sovelluksia omaksutaan huimaa tahtia. Samaan aikaan Internetiin kytkettyjen laitteiden määrä kasvaa valtavalla vauhdilla – markkinaa seuraavien analyytikkojen arvion mukaan nettiin on yhdistetty yli 30 miljardia laitetta vuonna 2020. Teknologiasta tulee yhä kiinteämpi osa arkeamme.

Elisan Tommi Eklund seuraa työksensä teknologiatrendien kehitystä. Hän vastaa Elisan IoT-tarjoomasta, toimittamisesta ja tuotannosta Suomessa sekä osallistuu Elisan yritysasiakasyksikön strategiatyöhön.

Tommi perusti ensimmäisen yrityksensä 15-vuotiaana ja oli mukana edistämässä Elisa Appelsiinin kehitystä pienestä startupista yhdeksi Suomen arvostetuimmista ICT- palvelutaloista. ICT-palveluissa on tapahtunut paljon sitten Tommin työuran alkuaikojen.

Nyt kytketään sensori verkkoon, data siirtyy pilven yli ja toiminta pohjautuu reaaliaikaiseen tietoon. Tommin mukaan suomalaisyrityksissä tunnistetaan melko hyvin digitalisaation ja IoT:n tarjoamat mahdollisuudet, ja monia mielenkiintoisia pilotteja on jo ehditty tehdä. Tähän asti IoT on kuitenkin ollut vielä enemmän kokeiluja kuin asiakkaalle toimitettavia konkreettisia palveluita.

Kosminen määrä dataa päätöksenteon tukena

Nyt ollaan vihdoin siirtymässä IoT-kokeiluista tuotteistettuihin palveluihin, ja pian tullaan näkemään konkreettisia näyttöjä IoT:n avulla tuotetusta lisäarvosta asiakkaille ja yrityksille. Tavoitteiden kärkipäässä on toiminnan tehokkuuden kasvattaminen automaation avulla, mahdollisuudet luoda uusia palveluita sekä paremman asiakaskokemuksen rakentaminen.

”Yrityksillä on kosminen määrä dataa eri lähteissä: sen avulla on mahdollista saavuttaa uutta ymmärrystä ja tehdä fiksumpia päätöksiä. Haasteena on kuitenkin kasvavan tietomäärän yhdistäminen. Vuonna 2017 suurimmat odotukset kohdistuvatkin analytiikan ja koneoppimisen hyödyntämiseen liiketoiminnan tukena.”

IoT muuttaa koko toimintalogiikan

IoT-kokeilujen jälkeen yrityksissä mietitään, miten palvelullistuminen muuttaa liiketoimintamalleja, johtamista, myyntiä ja suorituskykymittareiden määrittelyä. Tommin mukaan kyseessä on iso muutos koko organisaatiolle. Samaan aikaan on pohdittava, miten taklataan IoT:hen liitetyt isot tietoturvahaasteet. IoT-ratkaisut ovat siis siirtymässä osaksi yritysten arkea. Mutta mitä on tulossa kulman takana? Tommi tuo terveisiä Las Vegasin CES-messuilta.

AI ohjaa kotia, älykypärästä näkymä tuotantolaitokseen

”Kuluttajapuolella isoin asia on juuri nyt keinoälyn (artificial intelligence, AI) tuleminen koteihin. Kodin toimintoja ohjataan pian Googlen tai Amazonin tukemana äänellä – ja keinoälyä voi opettaa. Toinen iso asia ovat puettavat IoT-ratkaisut ja vähittäiskaupan uudet palvelukonseptit, jotka parantavat asiakaskokemusta ja tehostavat toimintaa. Autoilussa älyautojen toimintoja ohjataan pian puheella ja katseella. Ja älyautot tarvitsevat älykkäät tiet, jotta autoilijoille voidaan tarjota uudenlaisia palveluja sujuvampaan arkeen.”

Myös teollisuudesta löytyy kiinnostavia uusia tapoja hyödyntää IoT:n mahdollisuuksia. Lisätyn todellisuuden tuominen tuotantolaitoksiin on tällä hetkellä kuuma puheenaihe. Älyratkaisut ja virtuaaliset käyttöliittymät tehostavat jo tehtaiden toimintaa ja parantavat työn laatua. Pian työntekijä voi painaa päähänsä älykypärän, joka paitsi suojaa, myös näyttää visiirissä eri laitteiden välittämää tietoa tuotantolaitoksen toiminnasta ja huoltotarpeesta.

”Seuraava askel älykkäästä tehtaasta on tehtaiden täydellinen etäohjaus. Tämä voi olla pian arkea esimerkiksi sähkö- tai vedenpuhdistuslaitoksissa. Etäohjaus nostaa tehokkuuden seuraavalle tasolle. Niin sanotussa pimeässä tehtaassa ei tarvita lainkaan työntekijöitä paikan päällä.”

Kaikki osaaminen ei istu korporaatiossa

Tommi palaa vielä takaisin nykyhetkeen. Mielenkiintoisista uunituoreista IoT-toteutuksista hän nostaa esiin Slushissa julkistetun Elisa IoT Innovation Challenge -kilpailun voittajan Emergencen. Espoolaisyrityksen Elisa IoT™ -alustalle rakennettu Taival-paikannuspalvelu perustuu paikannuslaitteeseen, joka oman akun ja pienen aurinkopaneelin avulla voi toimia jopa 10 vuotta ilman virtaa tai huoltoa. Sen avulla voidaan paikantaa mikä tahansa kuljetus tai laite ympäri maailman. Emergencen näkymät ovat varsin valoisat.

”Emergence on hyvä esimerkki pienestä, ketterästä toimijasta, jollaisia tarvitaan uusien IoT-innovaatioiden luomisessa – kaikki parhaat tekijät eivät istu korporaatioissa. Elisan tehtävä on yhdistää turvallinen verkkoarkkitehtuuri, IoT-alusta ja työkalut sekä alan parhaat osaajat, siinä piilee ekosysteemin voima”, Tommi summaa.

TOP 5 IoT-puheenaiheet 2017

  1. Palvelullistuminen
  2. Toiminnan tehostaminen
  3. Asiakaskokemuksen parantaminen
  4. Koneoppiminen ja analytiikka
  5. Tietoturvahaasteet

 

*Source: Citi Group: Technology at Work – The Future of Innovation and Employment

Lue myös

Tulevaisuuden tehdas on yksi suuri IoT-ratkaisu

5G-teknologiat luovat yrityksille kilpailuetua

NB-IoT tuo sujuvuuden sähkömittarien etäluentaan

IoT muuttaa öljyn kuluerästä omaisuudeksi