Esineiden internetistä edullista ja helppoa

Lukuaika 2 min

Oululaisen Thingsee Onen perustajiin kuuluvat Ville Ylläsjärvi ja Anu Lapola haluavat tehdä yritysten investoinneista esineiden internetiin edullista ja helppoa.

Idea?

“Esineiden internet eli internet of things (IOT) ei ole lunastanut suuria odotuksia, koska siinä toimivien sovellusten kehittäminen on laitekehityksen näkökulmasta liian kallista. Loimme vastaukseksi Thingsee Onen, laitteen jolla voi havainnoida mitä tahansa mitattavissa olevaa suuretta, kuten liikettä, kiihtyvyyttä, kosteutta tai lämpötilaa. Vesitiivis ja iskunkestävä laite on langattomasti yhteydessä sovellukseen, josta käyttäjä voi seurata ja analysoida haluamaansa tietoa. IOT:sta kiinnostunut yrittäjä tai tuotekehitystiimi voi siis pilotoida suunnitelmiaan yhdellä 300 euron laitteella.”

Miten mullistatte maailmaa?

“Teemme IOT:sta helpomman, nopeamman ja halvemman. Hiljattain ilmestynyt CTO Forumin tutkimus yritysten innovaatiojohtajille kertoo, että 85 prosenttia yrityksistä aikoo investoida IOT-kehitykseen vuoden 2016 aikana. Yrityksissä on varattuna siihen paljon rahaa, mutta ilman idean hahmottamista auttavia keksintöjä suuri osa rahasta valuu sokeasti insinööritoimistoille. Kääntäen voi sanoa, että moni yritys ei ole uskaltautunut IOT-markkinaan, koska se ei ole ajoissa kyennyt todentamaan hyötyjä investointiensa tueksi. Me autamme juuri siinä.”

Ketkä ovat asiakkaitanne?

“Tärkeimpiä asiakkaitamme ovat yritysten innovaatio- ja tutkimustiimit, jotka voivat opettaa edullisesti ison rahan päällä istuville, mitkä IOT:n hyödyt yritykselle ovat. Näiden lisäksi asiakkainamme on jonkin verran yksityisyrittäjiä, jotka haluavat testata palveluideaansa ja siihen sopivaa IOT-ratkaisua. Viime aikoina myös ammattikorkeakoulut ja yliopistot ovat innostuneet ajatuksesta hankkia Thingsee Onea koulutus- ja tutkimuskäyttöön.”

Kuinka löydätte asiakkaat?

“Osa tulee luoksemme kuultuaan meistä, mutta myös aktiivinen markkinointi on tärkeää. Olemme läsnä siellä, missä asiakkaamme ovat kuten hackathoneissa ja alan messuilla. Fyysistä läsnäoloa tärkeämpää meidän kohdallamme on näkyä laajasti kehittäjäasiakkaille erilaisilla IOT-foorumeilla. Lisäksi rakennamme kumppanuuksia pilvipalvelu-yritysten kanssa, sillä heidän asiakkaansa tarvitsevat helpon ratkaisun tuottaa tarvitsemaansa dataa heidän pilveensä.”

Anu Lapola ja Ville Ylläsjärvi

Mistä raha tulee?

“Emoyhtiömme Haltian Oy on Oulun nopeimmin kasvavia yrityksiä. Se on laajentunut kolmessa vuodessa viiden hengen yrityksestä yli 80 ihmisen organisaatioksi ja omistaa Thingsee Onen kokonaan. Olemme kehittäneet tuotteen Haltianin rahoituksella, mutta olemme saaneet kehitystukea myös Tekesiltä. Emoyhtiön tuesta huolimatta olemme siinä mielessä tyypillinen startup, että voitot antavat vielä odottaa itseään ja tarvitsemme tukea toiminnan ja kassavirran kasvattamiseen. Jatkossa liiketoimintamallimme perustuu pääosin laitemyyntiin.”

Millainen tiimi teillä on?

“Haltianin perustajat ovat työskennelleet aikanaan Nokialla Oulussa, ja nykyisistäkin työntekijöistä varmasti 95 prosenttia on entisiä nokialaisia. Thingseellä meillä on noin kymmenen hengen tiimi kehittämässä palvelua ja myymässä sitä maailmalle. Toimintamme selkäranka ovat oululaisuus ja paikallisuus. Esimerkiksi Sanmina Oy naapurissa Haukiputaalla valmistaa tuotteet ja oululainen Grant4com testaa ne.”

Kenen kanssa kilpailette?

“Muut kehitysalustat, kuten Arduino ja Raspberry Pi, kilpailevat jollakin tasolla kanssamme, kuten myös valmiiden sensoriratkaisujen toimittajat. Ero on siinä, että kehitysalustat ovat tuotettamme kypsymättömiä ja valmiit sensoriratkaisut taas investointien alkuvaiheessa asiakkaalle liian kalliita. Me olemme edullisena mutta toimivana ratkaisuna näiden kahden ryhmän välissä.”

Seuraavat askeleet?

“Tuotteemme oli valmis myyntiin elokuussa, mutta käyttöliittymämme on tarkoituksellakin vielä beta-tasolla. Keräämme asiakkailtamme palautetta ja kehitämme sovellustamme yhä paremmaksi. Olemme saaneet laitteellemme tyyppihyväksynnän Euroopassa, USA:ssa ja Kanadassa, joihin olemme myös toimittaneet Kickstarter-joukkorahoituskampanjasta saamamme ensimmäiset tilaukset. IOT on näillä markkinoilla iso juttu, ja alamme nyt valloittaa niitä tosissaan. Kun olemme onnistuneet siinä, on aika miettiä, mitä seuraavaksi.”

Teksti ja kuvat: Juho Paavola