Elisa vapauttaa 3G-verkon taajuuksia 4G-verkon käyttöön – mitä se tarkoittaa?

Lukuaika 2 min

4G- ja 5G-verkkoteknologiat tarjoavat paremman asiakaskokemuksen ja ovat energiatehokkaampia. Lisäksi 3G-verkkoa käytetään jo nyt todella vähän. Siksi Elisa alkaa asteittain siirtämään 3G-verkon taajuuksia 4G-verkon käyttöön.

Elisa jatkaa voimakasta panostusta uusiin 4G- ja 5G-verkkoteknologioihin. “Uusien teknologioiden avulla pystymme parantamaan asiakkaiden kokemaa laatua myös mobiilidatan käytössä. Tällä hetkellä mobiilidatan käyttö kasvaa voimakkaasti sekä 4G- että 5G-verkossa. Haluamme taata kaikille asiakkaillemme hyvän asiakaskokemuksen. Siksi lähdemme nyt hyvissä ajoin vaiheittain vapauttamaan 3G-verkon taajuuksia 4G-verkon käyttöön, jolloin saamme lisää kapasiteettia 4G-verkon dataliikenteelle”, kertoo liiketoimintajohtaja Petteri Svensson Elisalta.

Kun siirrytään vanhasta 3G-teknologiasta 4G- ja 5G-teknologioiden käyttöön, siirrytään myös energiatehokkaampiin teknologioihin. Esimerkiksi 5G:ssä pystyy siirtämään moninkertaisen datamäärän samalla sähkönkulutuksella kuin 3G:ssä.

“Pyrimme Elisassa energiatehokkaammilla 4G- ja 5G-teknologioilla tukemaan kestävää kehitystä. Tämä muutos on osa kestävän kehityksen mukaista työtä”, Svensson kertoo.

3G-verkon taajuuksien siirtäminen 4G-verkon käyttöön tapahtuu vaiheittain ja kestää vuoden 2023 loppuun asti.

Vaiheittainen muutos ja pitkä siirtymäaika

“Näemme verkon analytiikastamme, minkä tukiasemien alueella 3G-verkkoa ei enää käytetä ja lähdemme niiltä alueilta vapauttamaan 3G-verkon taajuuksia ja lisäämään 4G-verkon kapasiteettia sekä parantamaan dataliikenteen käyttäjien palvelua. Elisan mobiiliverkoissa hyvin pieni osa dataliikenteestä kulkee enää 3G-verkossa ja määrä laskee koko ajan”, Svensson kertoo.

Käytännössä muutos tapahtuu siis vaiheittain, käynnistyy alueilta, joissa 3G:tä ei enää käytetä ja koskee pientä osaa Elisan yritys- ja kuluttaja-asiakkaista.

Esimerkiksi puhelimia ei tarvitse uusia muutoksen vuoksi, koska vielä käytössä olevat 3G-puhelimet siirtyvät käyttämään puheen osalta 2G-verkkoa. Heti siirtymäkauden alussa 4G-puhelimia löytyy joka tarpeeseen ja kaikista hintakategorioista. Myös 5G-puhelimia tulee siirtymäkauden aikana useisiin eri hintakategorioihin.

“Muutoksen pitkä, vuosia kestävä siirtymäaika varmistaa sen, että yritykset voivat rauhassa uusia vanhaa vain 3G-verkossa toimivaa laitekantaa uudempiin 4G- ja 5G-verkoissa toimiviin päätelaitteisiin”, Svensson kertoo.

Kaikki pelkässä puhekäytössä olevat vanhat 3G-päätelaitteet alkavat käyttämään automaattisesti 2G-verkkoa tilanteessa, jossa 3G-verkko ei ole enää käytettävissä. Osa datakäytössä olevista 3G-päätelaitteista, esimerkiksi osa vanhoista maksupäätteistä sekä tietyt riistakamerat, pitää päivittää uusiin. Lisäksi isoilla yrityksillä voi olla 3G-verkon päälle rakennettuja erityisratkaisuja.

Mitä yritysten kannattaa nyt tehdä?

“Olemme tunnistaneet sellaiset laitteet, jotka käyttävät ainoastaan 3G-verkkoa. Jos yrityksellä on esimerkiksi tietyn liiketoimintaprosessin tai käyttötarkoituksen mahdollistavia 3G-päätelaitteita, niin ei huolta, Elisasta tullaan olemaan heihin yhteydessä siirtymäkauden aikana”, Svensson kertoo.

Yritykset voivat myös itse kartoittaa oman laitekannan ja 3G-päätelaitteiden osuuden niistä. “He voivat olla yhteydessä omaan yhteyshenkilöönsä Elisalla, ja lähteä yhdessä kartoittamaan, mikä on paras ratkaisu edetä ja millä aikataululla se siirtymäkauden aikana kannattaa toteuttaa”, Svensson opastaa.

Lisätietoja: 3G poistuu käytöstä vuoden 2023 aikana

More information: 3G being removed from use during 2023

Lue myös

Mitä 3G-verkon poistuminen tarkoittaa yrityksille?

5G osaksi yrityksen arkea

Näin saat 5G:n hyödyt irti yrityksessäsi

5G tuo uusia mahdollisuuksia kaikille yrittäjille