7 vinkkiä puhelimen sujuvaan vaihtamiseen

Puhelimen vaihtamiseen liittyy tänä päivänä paljon muuta kuin pelkkä SIM-kortin siirto uuteen laitteeseen. Aikaa siihen on syytä varata, mutta näillä vinkeillä teet sen helpommin.

Puhelin on joka hetkestä elävän yrittäjän tärkein yksittäinen työkalu. Sen uusiminen onkin hankalaa, koska puhelin on täynnä tärkeää tietoa ja valmiiksi säädettyjä ohjelmia, joita tarvitsee päivittäiseen työntekoon.

Uuden puhelimen valinta ja käyttöönotto ovatkin usein varsin työläs tempaus, joka pahimmillaan syö paljon aikaa. Kun pidät nämä 7 asiaa mielessä, vaihto sujuu paljon helpommin.

1. Leiriä vaihtamalla sovellukset menevät uusiksi

Vaikka ruoho vaikuttaa aidan takana olevan aina vähän vihreämpää, niin puhelimen ekosysteemin vaihto ei ole koskaan pieni juttu. Kun vaihdat iPhonesta uuteen iPhoneen tai Androidista Androidiin, kaikki ostamasi sovellukset jäävät yhä käyttöösi. Tämä tekee puhelimen vaihdosta merkittävästi helpompaa.

Ekosysteemistä toiseen vaihtaessa jousut ostamaan ja asentamaan jokaisen sovellukset erikseen uudelleen, mikä kysyy sekä aikaa että rahaa.

Kaikki yleisimmät sovellukset saa kaikkiin yleisimpiin puhelinmerkkehin, mutta yksittäiset erikoissovellukset saattavat tuoda yllätyksiä. Ennen vaihtoa kannattaa tarkistaa, että oman liiketoiminnan kannalta tärkeät sovellukset saa myös uuteen puhelimeen.

2. Vaihtoehtoja on enää kaksi

Jos kuulut edelleen suureen suomalaiseen Nokia-uskollisten joukkoon, edessäsi saattaa olla isompi muutos. Microsoft heitti keväällä viimein hyvästit Windows-puhelimilleen, jotka eivät koskaan pystyneet kunnolla haastamaan iPhoneja ja Android-puhelimia. Windows-puhelinten omistajilla edessä on siis käyttöjärjestelmän vaihdos.

Kumpi siis valita?

Android on maailman suosituin mobiilikäyttöjärjestelmä ja sille on tarjolla myös valtaisa valikoima sovelluksia. Androidin suurin massa sijoittuu kuitenkin halvempiin hintaluokkiin, joten kalliimmissa malleissa puntit ovat iPhonen kanssa hyvinkin tasan.

Eroa kahden vaihtoehdon sovellusvalikoimassa tai toimivuudessa yrityspalveluiden kanssa ei nykyisin ole käytännössä mitään eroa, joten valinnan voi tehdä vapaasti makuasioiden tai vaikka kameran kautta.

Toisten silmissä iPhone on edelleen maailman tyylikkäin puhelin. Toisia viehättää Androidin vapaus. Kahden todella hyvän välillä ei onneksi voi valita väärin.

3. Suorin tie ulos Windows-leiristä on OneDrive

Riippumatta siirrytkö Windows-puhelimeen vai siitä pois, Microsoftin pilvipalvelu OneDrive on taikasanasi. Sinne saat kopioitua vanhan puhelimen sisällöistä konktatit, valokuvat ja muut tiedostot. Kun asennat OneDriven myös uuteen puhelimeen, voit palauttaa tiedot sieltä.

Unohda siis piuhat ja tietokoneen kanssa taistelu ja anna OneDrive-pilven auttaa sinut uuteen puhelimeen.

4. Ajattele tietoturvaa ennen kuin toimit

Älypuhelimet ovat yhä enemmän verkkorikollisten hyökkäysten kohteena. Yrittäjät tallentavat niihin huoletta salaista tietoa, mutta niiden tietoturvasta ei aina pidetä huolta. Uutta puhelinta ei siis kannata ruveta ottamaan käyttöön pohtimatta hetken tietoturvaa.

Android-puhelinten vapaus näkyy muun muassa siinä, että sovelluksia on mahdollista asentaa myös virallisen Google Play -sovelluskaupan ulkopuolelta. Tätä kannattaa kuitenkin välttää, sillä haittaohjelmien riski on silloin merkittävä.   iPhonen suljetumpi luonne tekee siitä myös turvallisemman.

F-Securen Mikko Hyppönen twiittasi äskettäin onnittelut Applelle siitä, että iPhonen 10-vuotisen historian aikana siinä ei ole tavattu yhtään vakavaa haittaohjelmatapausta.

Yrityksen kannattaa käyttää puhelimissaan luotettavien valmistajien tietoturvaratkaisuja, jotka pyrkivät tunnistamaan ja estämään väärinkäytöt. Myös henkilöstön kouluttaminen tiedostamaan erilaisia uhkia ja välttämään niitä, kannattaa. Lisäksi puhelimet kannattaa päivittää uusimpiin käyttöjärjestelmän versioihin automaattisesti.

5. Tietojen siirto vanhasta uuteen

Kun liiketoiminnan tarpeet, tietoturva-asiat ja sovellustarjonta on päätetty, puhelimen voi vaihtaa uuteen. Usein yrityksissä käyttäjät saavat itse huolehtia vanhan puhelimen tietojen siirrossa uuteen.

Jos vaihdat saman merkin sisällä puhelimesta toiseen, siirretään tiedot vanhasta puhelimesta uuteen valmistajan omien palvelujen kautta. Applella asian voi hoitaa esimerkiksi iTunesilla tietokoneella tai Applen pilvipalvelua käyttäen. Muilla puhelimilla ison osan kaikesta tiedosta saa siirrettyä Google Driven tai Microsoft OneDriven kautta.

Monet älypuhelinsovellukset tallettavat kaiken tietonsa jo valmiiksi omaan pilviratkaisuunsa, joten useissa sovelluksissa tietosi ovat heti valmiina käyttöön uudella puhelimellasi, kun kirjaudut niihin samaa tiliä käyttäen.

Jos jotain tärkeää jää silti siirtymättä, koeta kierrättää se tietokoneen kautta uuteen laitteeseen. Elisa Yritysguru auttaa tarvittaessa tietojen siirrossa. Älä koskaan hävitä tai tyhjennä vanhaa puhelinta ennen kuin on varmistettu, että kaikki vanhan puhelimen tiedot ovat siirtyneet uuteen oikein.

6. Muista valmiit tiedonsiirtotyökalut

Mikäli siirryit Androidista iPhoneen, homma on varsin helppo. Applen valmistama virallinen Move to iOS -ohjelma on saatavilla sovelluskaupasta ja sen avulla on helppo siirtää yhteystiedot, tekstiviestihistoria, kuvat ja videot, sekä sähköpostit ja kalenterit uuteen puhelimeen.

Lisätietoja Move to iOSista ja alustan vaihtamisesta löydät täältä.

Jos luovuit iPhonesta ja siirryit Androidiin, temppuilua on hieman enemmän, sillä Googlella ei ole mitään yksittäistä työkalua, jolla saisit kaikki puhelimen tiedot mukaan helposti.

Valokuvien siirrossa helpointa on käyttää Google Photos -sovellusta, jonka avulla kuvat voi siirtää pilven kautta uudelle laitteelle. Kontaktit taas siirtyvät helpoimmin Gmailin avulla. Asenna siis nämä molemmat vanhaan iPhoneen ja kirjaudu niihin Google-tunnuksillasi. Anna molemmille sovelluksille täydet oikeudet ja varmuuskopioi niihin kaikki. Näin tiedot voi palauttaa samoista ohjelmista uudelle Android-puhelimellesi. Google Drivelle taas voit kopioida muita tiedostoja vanhasta puhelimestasi.

Valitettavasti tässä siirroksessa menettää yleensä vanhat tekstiviestit. Joitain kolmansien osapuolien sovelluksia on tekstiviestien siirtämiseen, mutta niiden toiminta on versiosta toiseen ja puhelimesta toiseen epävarmaa ja ne yleensä vaativat enemmän ymmärrystä laitteiden toiminnasta ja käytöstä, joten tällaiset on parempi jättää it-tuelle.

Lisätietoja Androidille siirtymisestä voit lukea Androidin viralliselta tukisivulta.

7. Opettele hallitsemaan uutta puhelinta

Mikäli vaihdoit ekosysteemin ja brändin sisällä laitteesta toiseen, se yleensä toimii melko pitkälti samalla tavalla kuin vanha. Jos taas vaihdoit iPhonesta Androidiin, tai vaikkapa Androidin sisällä valmistajasta toiseen, voivat erot olla isompia kuin ajattelit.

Jotta uuden puhelimen ominaisuuksien käyttö olisi sulavaa varsinaisessa työtilanteessa, ota ensin rauhassa muutama tunti siihen, että perehdyt uuden laitteen toimintaan kunnolla. Tutki oletussovellukset, asetusvalikot, ja sovelluskaupat. Asenna yrityksesi käyttämät ryhmäviestintäsovellukset ja muut palvelut ja kirjaudu niihin sisään. Varmista, että olet muutenkin kirjautunut kaikkiin tarvitsemiisi palveluihin.

Hyvä valmistautuminen tarkoittaa, että et ole tapaamisessa sormi suussa ja pääset hakemaan kaikki tarvittavat dokumentit palaveria varten myös puhelimella.