5G:n edut tuovat jo nyt uusia mahdollisuuksia yrittäjille

Lukuaika 2 min

Elisan 5G-valmiudet omaava mobiiliverkko tuo jo nyt ison osan 5G-verkon etuja käyttöön ja mahdollistaa uudenlaisten palveluiden kehittämisen.

Kuvittele olevasi mökkejä avaimet käteen -periaatteella toimittavan firman toimitusjohtaja. Ongelmasi on, millä erottua ja saada uusia asiakkaita kilpailluilla markkinoilla.

Päätät laajentaa palveluiden puolelle ja hyödyntää 5G-verkkoa ja virtuaalitodellisuutta: kehitätte palvelun, jolla mökin tilaaja ja tekijät voivat virtuaalisesti etukäteen nähdä valmiin mökin tai eri rakennusvaiheet oikealla tontillaan sekä seurata reaaliaikaisesti materiaalitoimituksia, aikatauluja, rakennusolosuhteita ja -kustannuksia.

Virtuaalimallia voi katsella tontilla tabletin tai puhelimen läpi jo ennen kuin rakentamista on aloitettu. Koko myyntiprosessi sekä rakennustyömaan hallinta ja valvonta mullistuu!

Edellä kuvatun kaltaiset virtuaalitodellisuutta sekä erilaisia Internetiin yhteydessä olevia laitteita hyödyntävät palvelut eivät ole vain tulevaisuutta, vaan suuri osa uusista mahdollisuuksista on hyödynnettävissä jo nyt.

5G-valmiudet omaava mobiiliverkko mahdollistaa suuria datamääriä keräävät ja siirtävät palvelut, ja 5G:n myötä vauhti kiihtyy entisestään. Valtakunnallinen NB-IoT -verkko tarjoaa teollisen internetin ratkaisuihin kustannustehokkaamman tiedonkeruun esimerkiksi erilaisilla sensoreilla.

Liiketoimintajohtaja Petteri Svensson Elisalta sanookin, että yritysten kannattaa mieltää, että liikkeelle kannattaa lähteä jo nyt ja ettei digitalisointi tarkoita vain lisätehokkuutta. Se voi olla myös oman osaamisen siirtämistä aivan uudenlaisten digitaalisten palveluiden kehittämiseen ja tekemiseen.

“Esimerkiksi edellä mainittu kuluttajille mökkejä valmistava yritys voisi nykyisen liiketoimintansa lisäksi ryhtyä tarjoamaan muille mökkien valmistuksen arvoketjussa mukana oleville yrityksille erilaisia valmistusvaiheista kerättyyn dataan perustuvia digitaalisia palveluita”, Svensson kertoo.

5G:n nopeus riittää ihan kaikkeen

Mobiililaajakaistan tiedonsiirron nopeudet 10–100-kertaistuvat nykyisestä 5G-verkon ansiosta. Tulevaisuudessa 500 Mbit/s:n nopeudet ovat normaalia arkea ja huippunopeudet lähestyvät 10 Gbit/s:n tasoa.

5G mahdollistaa siis ultranopean mobiililaajakaistan, jossa nopeus riittää käytännössä kaikkeen, sellaiseenkin, mitä ei voi edes kuvitella vielä.

Lisäksi erilaisten ympäristöä mittaavien ja seuraavien laitteiden määrää voi lisätä lähes rajattomasti tukiasemien tukkiutumatta. Akut voivat kestää tulevaisuuden sensoreissa jopa kymmenen vuotta ilman latausta tai huoltoa. Ympäristöstä tietoa kerääviä sensoreita voi olla yhden tukiaseman alla jopa kymmeniätuhansia, eivätkä ne tarvitse huoltoa nimeksikään.

5G-valmiudet verkossa mahdollistavat jo palveluiden kehitystyön

Elisa on jo rakentanut 5G-valmiudet omaavan verkon Tampereelle, Turkuun, Jyväskylään ja Helsinkiin sekä näiden lähiseuduille. Käytännössä valmiuksien rakentaminen näkyy 4G-verkon uudistamisena, muun muassa korvaamalla mobiiliverkon tukiasemien laitteistot uusimmalla teknologialla.

5G-valmiuden myötä verkon nopeus ja luotettavuus paranevat merkittävästi. Seudun asukkaat hyötyvät siis jo nyt entistä vahvemmasta 4G-verkosta ja luotettavammista yhteyksistä. Myös siirtyminen 5G-aikaan nopeutuu, kun tulevaisuudessa verkkoon voidaan helposti lisätä 5G-palveluiden tarjoamia ominaisuuksia.

“5G-valmiudet omaava verkko mahdollistaa jo suurimman osan aidon 5G-verkon eduista: tiedonsiirtonopeudet ovat moninkertaiset, yhä isompi määrä päätelaitteita pääsee korkeampiin nopeuksiin samalla alueella. Myös esimerkiksi virtuaalitodellisuutta (VR) ja lisättyä todellisuutta (AR) hyödyntävien palveluiden jouhevalle toiminnalle tärkeä tiedonsiirron viive pienenee”, kertoo Petteri Svensson.

Svenssonin mukaan 5G-valmiudet omaavan verkon ansiosta on jo mahdollista kehittää ja kokeilla uudenlaisia  5G:n etuja hyödyntäviä sovelluksia ja palveluja.

“Jos 5G:n mahdollisuudet liiketoiminnan kehittämisessä kiinnostavat, tukea ja apua saa aina Elisalta. Hyvä tuki ovat myös erilaiset start up -yhteisöt, kuten IoT Paja -säätiö Helsingissä. Lisäksi Pirkanmaalla Tampereen kaupungin Smart Tampere -elinvoimaohjelma auttaa ideoinnissa ja miksei toteutuksessakin”, Svensson kannustaa.

Lue myös

Etätyökalusteita valmistavan Selkan moderni tehdas perustuu 5G-verkkoon

5G vie vaatteet Seinäjoelta ja verkkokaupasta kanta-asiakkaille 

Valokuitu vai kiinteä 5G? Valitse yrityksellesi paras laajakaista

Nopea 5G-yhteys taskussa pitää sähkötyöt aikataulussa