5G tuo nopean mobiiliverkon Helsingin Satamaan

Lukuaika 2 min

Helsingin Satama parantaa Elisan 5G:n avulla laivaterminaalin matkustajakokemusta. Jatkossa 5G-teknologiat luovat mahdollisuuksia satamalogistiikan automaatiossa.

Helsingin Satama tarjoaa jo nyt asiakkaidensa käyttöön huippunopean 5G-verkon. Ajatuksena on, että onnistunut laivamatka alkaa jo satamassa, Helsingin Sataman taloudesta, ICT:stä ja kehittämisestä vastaava johtaja Pekka Meronen sanoo.

”Halusimme tarjota asiakkaillemme mahdollisuuden hyödyntää nopeaa verkkoa satamassa asioidessaan. Terminaalissa on kerrallaan paljon matkustajia, joten heti kytkeytyvät, nopeat yhteydet ja runsas kaista ovat tarpeen”, Meronen perustelee.

Elisa pystytti Helsingin Sataman Länsiterminaalille ensimmäiset 5G-tukiasemat vuoden lopussa ja testivaiheen jälkeen matkustajat ovat saaneet nauttia nopeasta verkosta helmikuusta lähtien.

”Ensisijaisesti 5G-mobiiliverkko on rakennettu matkustaja-asiakkaillemme, mutta myös esimerkiksi saattoliikenteen, sataman palveluntarjoajat ja varustamojen työntekijät pääsevät nyt hyötymään aiempaa sujuvammista yhteyksistä.”

Odotusaika sujuu entistä mukavammin

Helsingin Satama, englanninkieliseltä nimeltään Port of Helsinki, on kolmatta vuotta peräkkäin maailman vilkkain matkustajasatama. Vakituiset laivavuorot kuljettavat matkustajia Helsingin sekä Tukholman, Tallinnan, Pietarin ja Travemünden välillä.  Päälle tulevat vielä satamassa vierailevat yksittäiset maailmanluokan risteilijät.

Vuonna 2019 maailmalla laivamatkustajien määrä jatkoi kasvuaan. Viime vuonna aluskäyntien määrä oli 8208 kappaletta. Se merkitsi sitä, että terminaalien kautta kulki noin 12,2 miljoonaa matkustajaa. Erityisesti kaukaa tuleville ulkomaisille risteilymatkustajille kattavat verkkopalvelut ovat tärkeitä.

”Terminaalissa on kerrallaan paljon matkustajia, joten heti kytkeytyvät, kymmenen kertaa nopeammat yhteydet ja erityisesti 5G:n mahdollistama runsas kaista ovat tarpeen”, Meronen sanoo.

”Hyvillä datayhteyksillä saamme matkustajakokemuksen paremmaksi. Odotusaika terminaalissa sujuu sekä viihteen että työn merkeissä.”

Tulevaisuuden ratkaisut luodaan yhdessä

Helsingin Sataman tavoitteena on olla maailman toimivin satama. Se merkitsee perinteisen satamalogistiikan hiomisen myös uusimman teknologian, kuten 5G:n ottamista osaksi sataman kehitystyötä.

Kansainvälistä kilpailua ajatellen Meronen näkeekin etuna sen, että Suomessa telealan yritysten sekä teollisuus- ja palveluyritysten 5G:tä hyödyntävät hankkeet ovat edenneet pilotoinnista käytännön arkeen.

”Näemme tämän hyvänä asiana, koska pääsemme ensimmäisten joukossa tarjoamaan asiakkaillemme uusia, entistä parempia ratkaisuja ja kehittämään omaa ja yhteistyökumppaneidemme liiketoimintaa”, Meronen sanoo.

Helsingin Satamalla on toimipisteet kantakaupungin alueella Etelä-Satamassa, Katajanokalla ja Länsi-Satamassa, sekä Vuosaaressa. Alkuvaiheessa Elisan 5G-verkot ovat tarjolla Länsiterminaali 2:n sisätiloissa sekä Länsisataman lähialueella.

5G tuo vauhtia automaatioon ja IoT-ratkaisujen hyödyntämiseen

Helsingin Sataman 5G-hankkeen edetessä on tarkoitus selvittää, miten 5G-mobiiliverkon palveluita Sataman alueella kannattaa kehittää.

”Tällä hetkellä vaikuttaa myös siltä, että 5G-verkon kuuluvuus on 4G verkkoa parempi, joten yhteyshäiriöitä on odotettavissa vähemmän 5G-tekniikalla. Tämä taas mahdollistaa myös helpommin IoT -ratkaisuiden hyödyntämisen esimerkiksi sataman ja varustamojen kalustojen reaaliaikaiseen monitorointiin ”, Meronen näkee.

Matkustajien ohessa Helsingin Sataman toimipaikkojen kautta kulki viime vuonna 14,4 miljoonaa tonnia rahtia. Helsingistä lähtee viikossa noin 140 pelkästään rahtia kuljettavaa alusta viikossa, suurin osa Vuosaaren satamasta.

Logistiikan näkökulmasta satama on vaativa alue, sillä se toimii linkkinä maa- ja meriliikenteen yhdistämiselle. Se puolestaan merkitsee suurta tarvetta esimerkiksi eri pituiselle välivarastoinnille, purkamiselle ja lastaamiselle.

Eräs meriliikenteen tärkeimmistä globaaleista trendeistä ja kehitysalueista onkin juuri esineiden internetin ja automaation hyödyntäminen satamalogistiikassa.

”Uskomme, että 5G tarjoaa jatkossa mahdollisuuden tehdä uusia asioita ja automatisoida toimintoja esimerkiksi lastinkäsittelyssä. Muut tavat ovat kuitenkin vasta jatkosuunnittelussa, sillä halusimme tuoda suoran hyödyn ensin asiakkaillemme.”

Räätälöityjä 5G-ratkaisuja yrityksille

”Elisalla on useita hankkeita käynnissä yrityksille räätälöitävistä privaattiverkoista. Privaattiverkko, IoT ja 5G tarjoavat yrityksille aivan uusia mahdollisuuksia useilla toimialoilla, esimerkiksi teollisuudessa, logistiikassa ja terveydenhuollossa.”

”Turussa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on aloittanut kokeilut työntekijöidensä puheluiden välittämisestä sairaalassa erittäin toimintavarmassa privaattiverkossa. Yhdessä Helsingin Sataman kanssa on nyt hyvä mahdollisuus selvittää 5G:n tuomia hyötyjä muille satamatoimijoille”, kertoo Elisan Mobiiliratkaisujen liiketoimintajohtaja Eetu Prieur.

Kuva: Helsingin Satama Oy

Kiinnostavatko yrityskohtaiset 5G-ratkaisut? Ota yhteyttä myyntiimme.

Lue myös

5G-teknologiat luovat yrityksille kilpailuetua

Elisa ja Forum Virium Helsinki yhteiskehittävät älykaupunkia menestyksellä

HaminaKotka Satama testaa 5G-privaattiverkon mahdollisuuksia

Elisan uusi 5G-ratkaisu tehostaa Helsingin Sataman liikennettä