5G mullistaa teollisuuden kilpailuedut

Lukuaika 2 min

Oulun 5G-paneeli: Valmistavan teollisuuden kilpailukyky mullistuu. Tuleeko Suomesta halpamaita tuottavampi ja edullisempi valmistuspaikka?

Elisan 5G-verkon avautuminen Oulussa kutsui koolle asiantuntijapaneelin keskustelemaan, miten  5G-teknologiat muuttavat yritysten liiketoimintaa ja luovat uusia mahdollisuuksia.

Paneeliin osallistuivat radioteknologiakaupungin elinkeinokehittäjän Business Oulun johtaja Juha Ala-Mursula, Bittiumin Connectivity Solutions -tuote- ja -palvelualuejohtaja Tommi Kangas, Nokian verkkoliiketoiminnan toimitusketjujen johtaja Erja Sankari ja Elisan mobiiliratkaisuiden johtaja Eetu Prieur. Paneelin vetäjänä toimi Elisan aluejohtaja Jarmo Mikkola.

Yritysten vahva rooli 5G:n varhaisessa käyttöönotossa ei ole sattumaa. Eetu Prieur kertoo, että teollisuus on ollut mukana verkon vaatimusmäärittelyissä ja 5G on suunniteltu yritysten tarpeita kuunnellen. 5G-verkon laatutaso on niin vahva, että yritysten kriittinen tietoliikenne voidaan siirtää luotettavasti sen varaan.

Siinä missä nykyisen 4G-verkon suuri nopeus on tuonut viihdepalvelut ja HD-videot mobiililaitteisiin, 5G mahdollistaa teollisuuden prosessien uuden kehitysvaiheen.

”Kaivoksissa raskaiden ajoneuvojen etäohjaus alkaa nyt siirtyä mobiiliverkon päälle ja 5G on isossa roolissa tämän mahdollistamisessa,” Prieur kertoo esimerkiksi. 5G:n matala latenssi tarkoittaa sitä, että esimerkiksi robottien etäohjauksessa ei ole havaittavaa viivettä.

Muutos mahdollistaa teollisuuden uusjaon

Nokian Erja Sankari sanoo, että muutos mahdollistaa teollisuuden uusjaon. Kun viiveetön verkko mahdollistaa robottien ja ihmisten saumattoman yhteistyön, valmistavan teollisuuden kilpailukyky mullistuu.

”Meidän täytyy Suomessa ja Euroopassa olla riittävän osaavia tekemään itseohjautuvia tehtaita, joissa työn hinta ei määrittele valmistusmaata. Tällöin meistä tulee halpamaita tuottavampia ja kilpailukykyisempiä”, Sankari kertoo

Teollisen internetin ratkaisuissa suuri osa perustuu datan keräämiseen ja käsittelyyn tekoälyn avulla. Sankari vertaa, että kemian teollisuus ja prosessiteollisuus käyttävät jo paljon dataa. ”Esimerkiksi autoteollisuus ei ole niin pitkällä ja myös elektroniikan ja kappaletavaran valmistuksessa on vielä tehtävää.”

Eetu Prieurin mukaan suomalaiset ovat siirtyneet aiemminkin nopeasti uuden teknologian käyttäjiksi. Se auttaa tutkitusti liiketoimintaa: ”On tutkittu, että jos yritys jos siirtyy käyttämään uutta mobiiliteknologiaa kaksi vuotta muita aiemmin, se pärjää 150 prosenttia paremmin lähes kaikilla toimialoilla.”

Yritysten ja suunnittelijoiden yhteistyötä tarvitaan

Bittiumin Tommi Kangas korostaa, että teknologiakehitystä tekevien yritysten kannattaisi ottaa konsultoiva ja valmentava rooli ratkaisuista kiinnostuneiden yritysten suuntaan. Kun teknologiayritykset esittelevät, mitä 5G voi mahdollistaa, yhteistyö synnyttää uusia tuotteita ja edelleen parempaa palvelua loppuasiakkaille. Kankaan mukaan osaamista löytyy runsaasti niin Oulusta kuin koko Suomesta.

Kangas peräänkuuluttaa tietoturvasta huolehtimista: ”Jatkossa dataa käsitellään lähempänä käyttäjää eikä se mene niin syvälle verkkoon kuin nyt.”

Datan merkitys kasvaa voimakkaasti

Business Oulun Juha Ala-Mursula kertoo, että datan ja sen analysoinnin rooli kasvaa lähitulevaisuudessa. Koneoppiminen auttaa, mutta yrityksiltä vaaditaan silti valmiutta muuttaa nykyisiä liiketoimintamallejaan. Uusien ratkaisujen kehittämisen aika on juuri nyt. ”Meidän pitää tuoda bisnesihmisiä, humanisteja ja historioitsijoita sopivasti yhteen. Ratkaisuja pääsee kokeilemaan heti, ja kun kun tuote on valmis, niin 5G-verkko on valmiina.”

Erja Sankari korostaa, että 5G:n aikakaudella uudet ja mullistavat keksinnöt tehdään yhteisöjen voimin. ”Piilaaksossa voi olla 25 000 startuppia, mutta siellä on vaikea saada ekosysteemi toimimaan, Meillä on täällä kumppaneita, kokeilemaan pääsee nopeasti ja nopeat verkot ovat nyt käytössä.”

5G tukee arjen sujuvuuden paranemista

5G-verkon päälle rakennettavat teollisen internetin sovellukset yleistyvät arjessa mahdollisesti melkein huomaamatta. Erittäin vähän energiaa käyttäviä antureita ja sensoreita voidaan upottaa teihin ja kiinteistöjen rakenteisiin.

Eetu Prieur sanoo, että kymmenen vuoden kuluttua 5G on isossa roolissa jokaisen elämää. ”Virtuaalitodellisuus on tuolloin arkipäiväinen apu teollisuudessa, koulutuksessa ja esimerkiksi neuvotteluissa. Yritykset käyttävät 5G:tä massiivisen IoT:n avulla etäohjaukseen. Todennäköisesti meillä on taivaalla paljon enemmän droneja.”

Erja Sankari tiivistää, että parhaat sovellukset saavat edelleen alkunsa havaituista tarpeista. Hän toivoo näkevänsä kymmenen vuoden kuluttua, että 5G on tukemassa elämän laadun ja sujuvuuden parantamista – on kyse sitten kauppa-asioinnista tai sairaanhoidosta. ”Monilla toimialoilla on syytä miettiä, mitä minun oma toimintani on kymmenen vuoden päästä ja mitä 5G ja digitalisaatio tuolloin mahdollistavat.”

Lue myös

5G – mitä se on ja miksi yritysjohtajan kannattaa kiinnostua

Viisi 5G-verkkoa hyödyntävää palvelua Slushista

Supercellin oma 5G-verkko yltää Wood Cityn joka sopukkaan

Valokuituverkko voi olla yllättävän lähellä